Sad (nassarita)

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaSad
Biografia
Naixement segle XIV (Gregorià)
Granada
Mort 1465 (Gregorià)
  Rei de Granada
Activitat
Ocupació Polític
Família
Família dinastia nassarita
Fills Abu-l-Hàssan Alí ibn Sad
Modifica les dades a Wikidata

Abu-Nasr Sad al-Mustaín bi-L·lah fou rei musulmà de la dinastia nassarita de Granada. Era fill d'Ali i nét de Yússuf II. Tenia el suport de Castella i dels Abecerrajes i el 1453/1454 a la mort de Muhàmmad IX al-Aysar les faccions van proclamar a Muhàmmad XI el Xic (el Chiquito) fill de Muhàmmad VIII que va dominar l'Emirat de Gharnata, Màlaga i Almeria, mentre Sad ibn Alí era proclamat també rei i dominava Ronda i la part occidental del regne. Sad, que ja s'havia revoltat una mica abans, era vassall del rei Joan II de Castella, però el 21 de juliol de 1454 va morir a Valladolid, i el rei musulmà, al·legant que el vassallatge era personal va trencar amb Castella. Aquest moviment podria estar relacionat amb la lluita pel poder a Granada on governava Muhàmmad XI el Xic i el 1454 havia signat una treva amb Castella, onerosa pel regne i fou enderrocat (1354) i Sad fou reconegut a Granada. Muhàmmad XI va resistir a Màlaga però finalment fou capturat pel fill de Sad, Abu-l-Hàssan Alí ibn Sad (Muley Hacen a les cròniques cristianes), i executat amb tota la seva família a l'Alhambra.

Durant tres anys els combats amb els castellans foren continuats encara que de baixa intensitat (guerra de Granada de 1455 a 1457). Cap batalla important s'assenyala però els castellans van assolar la Vega de Granada i van ocupar Huelma i Jimena El 1457 es va ajustar una treva parcial.

El juliol de 1462 Sad va trencar amb els Abencerrajes i va fer matar a dos dels membres principals de la família a l'Alhambra; la resta dels membres del clan van fugir a Màlaga i el setembre van proclamar sobirà a l'antic rei Yússuf V. Mentre el 20 d'agost els castellans es van apoderar de Gibraltar el governador de la qual es va sotmetre i es va fer cristià. El setembre els castellans ocupaven Archidona. El novembre Yússuf V es va apoderar dels territoris occidentals i va entrar a Granada. Però Sad va recuperar la capital el desembre i Yússfu va morir.

L'agost de 1464 el seu fill Abu-l-Hàssan Alí ibn Sad (Muley Hacen) el va enderrocar en un cop d'estat planejat en aliança amb els Abencerrajes, i el va empresonar.

Referències[modifica]