Safareig de la Font de Freixenet de Segarra

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Safareig de la Font de Freixenet de Segarra
Imatge
Dades
TipusSafareig Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle XIX Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura popular Modifica el valor a Wikidata
Altitud652 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaFreixenet de Segarra Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióDarrera de Cal Xacó Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 39′ 35″ N, 1° 23′ 48″ E / 41.65963°N,1.39654°E / 41.65963; 1.39654
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC34560 Modifica el valor a Wikidata

El Safareig de la font de Freixenet de Segarra és una obra de Sant Guim de Freixenet (Segarra) inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Descripció[modifica]

Safareig situat a pocs metres de la font del poble, al costat dret de la riera de Freixenet, dins d'una zona de jardí creat com un espai de lleure, on s'integren l'estructura de la font, el safareig i la bassa d'aigua i on desguassa en una zona d'horts en un clar aprofitament d'aquest recurs hídric. La font, pròpiament dita, no brolla en aquest lloc, sinó uns metres més amunt, en direcció a Sant Guim de Freixenet, en una mina pròxima a les granges de cal Posades. Aquesta aigua és conduïda per una canalització subterrània fins aquest lloc, on surt per un broc d'obra. Aquesta és recollida i conduïda per una canalització fins a entrar dins del safareig, al llarg d'un recorregut d'uns 150 metres. Aquest safareig és de planta rectangular (2,93 m per 4,50 m), i es caracteritza per disposar de lloses inclinades per rentar la roba, amb sis pedres planes. Tot l'espai del que volta el safareig està tancat dos murs, on s'accedeix al mateix mitjançant unes escales que baixen fins al nivell del seu paviment. L'aigua d'aquest safareig desguassa a partir d'una canalització subterrània fins a la bassa.[1]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Safareig de la Font de Freixenet de Segarra
  1. «Safareig de la font de Freixenet de Segarra». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 2 setembre 2015].