Safata de sorra

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Un gat utilitzant una safata de sorra

Una safata de sorra és un recipient d'interior en el qual els animals domèstics dipositen la femta i l'orina. És utilitzada habitualment per gats però també s'usa per ratolins, serps i altres mascotes, que ho fan de manera natural o després de ser entrenades. En general, s'utilitzen per a animals que es mouen dins del domicili però als quals mai se'ls permet sortir a l'exterior per fer les seves necessitats. Molts propietaris prefereixen que no es moguin per l'exterior per prevenir possibles perills, per la qual cosa la safata de sorra pot evitar aquests riscos[1][2][3]

A la natura, els gats generalment excreten en sòl sorrenc o tou per enterrar les restes fàcilment. Per simular aquest desig instintiu, el fons de la safata de sorra s'omple amb un dit o dos de sorra per a gats. Aquest producte és d'un material granulat que absorbeix la humitat i olors, com l'amoníac. Algunes marques de sorra contenen bicarbonat de sodi per absorbir les olors. El material també satisfà la necessitat del gat de fer servir un material en el qual sigui fàcil excavar. La matèria més habitual és argila, encara que els pèl·lets de paper reciclat i les variants de cristalls de sílice també són utilitzades.[4][5][6]

Referències[modifica]

  1. «Tufts University- Outdoor vs Indoor Cats».
  2. «Soaking Up the History of Cat Litter». www.biscaynetimes.com. Arxivat de l'original el 2010-04-13. [Consulta: 4 novembre 2016].
  3. «Cat Litter – To Scoop or Not to Scoop: The Clumping Clay Controversy». Arxivat de l'original el 28 de setembre 2011. [Consulta: 30 abril 2015].
  4. «ferret info page 2». Arxivat de l'original el 15 de març 2014. [Consulta: 20 març 2014].
  5. Hall, Dave «Tackling the carbon pawprint». The Guardian [London], 23-09-2006 [Consulta: 30 novembre 2008].
  6. «Updated list of different types of self cleaning litter boxes». Arxivat de l'original el 14 de febrer 2016. [Consulta: 2 març 2013].