Saga Brjáns

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La Saga Brjáns (també coneguda com a Brjánssaga) és una obra hipotètica primerenca en nòrdic antic; sembla que certs episodis de la Saga de Njál i Torsteins saga Sído-Hallssonar empraren com a font aquesta saga perduda.

No hi ha evidència de l'existència de la saga, tot i que l'investigador islandés Einar Olafur Sveinsson s'hi va referir quan editava la Saga de Njál el 1954. Einar estava convençut que l'obra fou escrita cap a 1190 i usada per l'autor de la Saga Orkneyinga, escrita cap a 1200.[1]

Una resposta polèmica de l'acadèmic irlandés Donnchadh O Corráin tingué un cert ressò popular per la seua afirmació sobre la composició de l'obra cap a l'any 1100, quan Magne III de Noruega amenaçà els interessos irlandesos. Ell creia que la saga s'escrigué a Dublín com a resposta a Cogad Gáedel re Gallaib, com una via dels dublinesos nòrdics gaèlics reivindicant la seua lleialtat com a descendents de Brian Boru.[2] Utilitzà una referència en la Þorsteins saga Síðo-Hallssonar com a evidència de la seua existència:

El jarl li va agrair les seues paraules. Després viatjà a Irlanda i va lluitar contra el rei Brian, i van ocórrer molts fets remarcables en aquell temps com s'esmenta en la seua saga.

Referències[modifica]

  1. https://web.archive.org/web/20080620005609/http://www.dur.ac.uk/medieval.www/sagaconf/kennedy.htm Kennedy, John. The Íslendingasögur and Ireland.
  2. Howard B. Clarke, M. Ní Mhaonaigh and R Ó Floinn (eds), Ireland and Scandinavia in the Early Viking Age, Four Courts Press, Dublin (1998) p. 449.

Enllaços externs[modifica]