Saga völsunga

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Un foli del manuscrit C del Nibelungenlied (Cantar dels Nibelungs), èpica medieval alemanya que relata els mateixos fets que la saga.

La Saga völsunga o Saga dels volsungs és un text islandés en prosa de la fi del s. XIII, cap a l'any 1270.

Relata les aventures de l'heroi germànic Sigurd, que mata el drac Fafnir al bruguerar de Gnita, i així s'apodera d'un tresor màgic. Correspon a una versió més arcaica del tema que apareix en el Cantar dels nibelungs (una epopeia de l'alt alemany mitjà molt semblant a la Saga volsunga, però escrita en vers, que narra la destrucció dels burgundis).

Es basa en poesies tradicionals anteriors, algunes de les quals es repleguen en l'Edda poètica. És per això que alguns estudiosos agrupen aquesta saga dins de les anomenades «sagues dels temps antics» (fornaldarsögur), caracteritzades per incloure-hi elements mitològics i fantàstics.

Bibliografia i referència[modifica]

  • Anònim (1998), Saga de los volsungos, (trad.) Javier I. Díaz Vera, editorial Gredos, Madrid, ISBN 9788424919795.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Saga völsunga
  • [Enllaç no actiu] en nórdico antiguo desde la Fundación de difusión cultural de textos y poemas nórdicos «Kulturformidlingen norrøne tekster og kvad» de Noruega
  • Texto inglés, con índice electrónico, en el Proyecto Perseus; se pueden emplear los rótulos activos focus (para el texto en nórdico antiguo) y load (para el texto bilingüe)
  • Poema de Gudrun: texto francés, con introducción en el mismo idioma, en el sitio web de Philippe Remacle (1944-2011)
  • Vǫlsunga saga: The saga of the Volsungs. The Icelandic Text According to MS Nks 1824 b, 4° With an English Translation, Introduction and Notes by Kaaren Grimstad. 2nd ed. AQ-Verlag, Saarbrücken 2005.