Sahra Wagenknecht
Sahra Wagenknecht-Niemeyer (Jena, 16 de juliol de 1969) és una publicista i política alemanya, llicenciada en literatura, doctora en ciències econòmiques. Va ser membre del consell dels directors del Die Linke i del Parlament Europeu des del juliol de 2004 fins al juliol de 2009. Des del 2009 és membre del Bundestag d'Alemanya i portaveu d'economia del seu grup parlamentari. En el seu partit és la portaveu de la Plataforma comunista.[1][2] Des de 2010 és vicepresidenta del partit alemany Die Linke.[3]
Wagenknecht es mostra a favor de Fidel Castro i solidària amb Hugo Chávez i critica l'anticomunisme.[4]
Biografia[modifica]
Formació i primers anys[modifica]
Wagenknecht és filla d'una alemanya i un iranià i posseeix, segons les lleis iranianes, la nacionalitat iraniana.[5] Quan tenia tres anys, el seu pare va viatjar cap a l'Iran des de Berlín Occidental. La mare va treballar per a una agència estatal de distribució d'objectes d'art. Wagenknecht es va criar amb els avis a Jena i es va establir a Berlín Oriental amb la mare en començar l'escolaritat.[6] En els seus anys escolars va ser membre de la Freie Deutsche Jugend i va acabar el 1988 l'educació secundària amb el batxillerat Abitur en Berlin-Marzahn. En temps de la RDA, Wagenknecht es va negar a menjar durant la classe obligatòria de formació militar, la qual cosa va ser interpretada pels funcionaris com una vaga de fam. Com a conseqüència li van prohibir d'estudiar a la RDA. Li van assignat un lloc com a secretària i va dimitir al cap de tres mesos.[7] El 1989, sis mesos abans de la Caiguda del Mur de Berlín, va entrar en el SET.
A partir de 1990 va estudiar a les universitats de Jena, Berlín i Groningen filosofia i literatura contemporània, completant els seus estudis el 1996 a Groninga amb un treball sobre la recepció de Hegel en el jove Marx.
El 1997 es va casar amb el periodista i productor Ralph-Thomas Niemeyer.[8]
Carrera política[modifica]

Entre els anys 1991 i 1995, Sahra Wagenknecht va ser membre de la presidència del Partit del Socialisme Democràtic (PDS), i des del 1991 també va ser membre de la direcció de la Plataforma Comunista. Des del 2007, Sahra Wagenknecht és membre de la presidència del partit Die Linke i des de l'octubre de 2007, membre de la comissió programàtica del partit.[9]
En les eleccions de 1998, Wagenknecht va concórrer com a candidata per la regió de Dortmund i va aconseguir el 3,35 per cent dels vots. El 1999, en les eleccions al Parlament Europeu, va ser triada com a representant del PDS. Al Parlament va treballar en el Comitè d'Assumptes Econòmics i Monetaris, així com en l'Assemblea de Parlaments llatinoamericans.
Després de la unió del PDS i del WASG per formar Die Linke, Wagenknecht va contemplar la possibilitat de presentar-se com a vicepresidenta del partit. No obstant això, líders del partit, com Lothar Bisky i Gregor Gysi, s'hi van oposar (al·legant les seves suposades simpaties amb la RDA). Com a conseqüència de la controvèrsia, Wagenknecht va anunciar que no es presentaria. Wagenknecht va obtenir un escó en les eleccions federals del 2009 a Renania del Nord-Westfàlia. En el Bundestag, es va convertir en la portaveu del partit per a assumptes econòmics. El 15 de maig de 2010 va ser triada finalment vicepresidenta del partit.
Posicions polítiques[modifica]
Wagenknecht ha defensat que el partit Die Linke ha de dur a terme una política radical i amb objectius anticapitalistes per diferenciar-se del Partit Socialdemòcrata d'Alemanya i Aliança 90/Els Verds. Es va manifestar críticament pel que fa a la participació del partit en governs de coalició, especialment a l'estat federal de Berlín, que van dur a terme polítiques de retallades de la despesa social i privatitzacions.[10]
Referències[modifica]
- ↑ Franz Solms-Laubach, (4 de diciembre de 2008), "Was Sahra Wagenknecht für unanständig hält", Welt online.
- ↑ "Gysi lobt Wagenknecht", N-tv.de.
- ↑ Enrique Müller, "La Pasionaria de Berlín", El País, 12-04-2014.
- ↑ Marc Beise, "Die Krise aus Sicht einer Kommunistin" (http://www.sahra-wagenknecht.de/de/article/469.die_krise_aus_sicht_einer_kommunistin.html).
- ↑ «Erklärung des Bundessprecherrates der Kommunistischen Plattform». Arxivat de l'original el 2013-07-27. [Consulta: 23 maig 2021].
- ↑ Günter Gaus im Gespräch mit Sahra Wagenknecht.
- ↑ Der Spiegel 45/2011, página 64 Online
- ↑ Leute.
- ↑ «Biografía de Sahra Wagenknecht». Arxivat de l'original el 2007-10-09. [Consulta: 5 agost 2017].
- ↑ Sahra Wagenknecht y otros, "Nicht mitkungeln, sondern kämpfen" (http://www.sahra-wagenknecht.de/de/article/39.nicht_mitkungeln_sondern_kaempfen.html).
- Persones vives
- Persones de Jena
- Publicistes europeus
- Diputats al Parlament Europeu en representació d'Alemanya
- Comunistes alemanys
- Militants de L'Esquerra (Alemanya)
- Alumnes de la Universitat Humboldt de Berlín
- Alumnes de la Universitat de Jena
- Alumnes de la Universitat de Groningen
- Polítics de Turíngia
- Membres de la dissetena legislatura del Bundestag
- Membres de la divuitena legislatura del Bundestag
- Membres de la dinovena legislatura del Bundestag
- Membres de la vintena legislatura del Bundestag