Salauris

Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 10:17, 30 abr 2016 amb l'última edició de Langtoolbot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula de geografia físicaSalauris
Imatge
Cap Salou
TipusCiutat antiga Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaHispània Tarraconense (Antiga Roma) Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Altitud6 m

Salauris fou una ciutat de la costa de la Tarraconense, esmentada al poema Ora marítima de Ruf Fest Aviè. Podria correspondre a la moderna Salou.

Les terres de Salou i al voltant estan habitades des de l’època  prehistòrica pels primitius recol·lectors i pescadors.

El topònim de Vila-seca prové del fet que abans aquelles terres eren pantanoses, vila-sicca (vila d’aiguamolls).

Les ciutats primitives, normalment, estaven situades a prop de la costa i prop d’un riu.

Hi ha diferents hipòtesis de l'origen de Salou. Alguns dels autors diuen que prové del grec “salas” i “anra”, per tant de mar i vent. Una altra teoria és que fa referència a un celtiber (que eren un dels grups de pobles celtes que habitaven la península Ibèrica) anomenat Salònidic. La tercera hipòtesi diu que es tracta d’un món ibèric.

La primera font escrita que anomena aquesta ciutat parla d’ella com “l’ora marítima”; en un text grec entre el 530 i 500 aC.

cap salou
cap salou

Al segle VI va ser fundada la ciutat de Salou per les colònies gregues, gràcies a la seva posició geogràfica va tenir una importància favorable.

Actualment Salou és un municipi de 26.650 habitants, a la província de Tarragona a Catalunya. Propera a altres nuclis urbans com Reus, La Pineda, Cambrils o Vila- Seca.

Deixant el turisme a banda, que és la raó majoritària per la qual es coneix a Salou, els seus habitants volen que sigui conegut també per les restes arqueològiques que conserva.

A Salou a part dels jaciments romànics i ibèric, també hi ha un altre tipus de patrimoni, no només arquitectònic (arquitectura modernista) sinó que també tenim restes de la Guerra Civil, així com patrimoni natural Cap Salou, encara que se centren en les vil·les romanes i en el poblat ibèric de la Cella.

L'Ora Marítima

Aquest és el fragment del primer escrit on es menciona "Salauris".

"post haec harenae plurimo tractu iacent, per quas Salauris oppidum quondam stetit, in quis et olim prisca Callipolis fuit, Callipolis illa, quae per altam moenium proceritatem et celsam per fastigia 510 subibat auras, quae laris vasti ambitu latere ex utroque piscium semper ferax stagnum premebat. inde Tarraco oppidum et Barcilonum amoena sedes ditium."

Bibliografia

http://profesjaume1.wix.com/de-salou-a

Vegeu també

Jaciment arqueològic de la Cella, Cap Salou.