Salmonel·losi

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de malaltiaSalmonel·losi
Salmonella typhimurium.png
Salmonella typhimurium
Tipus Salmonella infectious disease i primary bacterial infectious disease
Especialitat infectologia
Símptomes dolor abdominal, calfred, diarrea, febre i vòmit
Classificació
CIM-10 A02.0
CIM-9 003.0
Recursos externs
MedlinePlus 000294
MeSH D012478
DOID DOID:0060859
Modifica dades a Wikidata

La salmonel·losi humana és una malaltia infectocontagiosa produïda per enterobactèries del gènere Salmonel·la. Comprèn un conjunt de quadres clínics la principal manifestació dels quals és la gastroenteritis aguda, una de les intoxicacions alimentàries més comunes causades per aigua i aliments contaminats, especialment carns.[1] Tant salmonel·losi com el terme Salmonel·la són una llatinització del nom de Daniel Elmer Salmon (1850-1914), un veterinari estatunidenc.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Salmonel·losi Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. RIBEIRO, Vinicius B., ANDRIGHETO, Cristiano, BERSOT, Luciano S. et al. Serological and genetic diversity amongst Salmonella strains isolated in a salami processing line. Braz. J. Microbiol. [online]. 2007, vol. 38, no. 1 [cited 2007-11-10], p. 178-182. Disponible a: [1]. ISSN 1517-8382.

Etiologia [modifica] La salmonel·losi és un conjunt de malalties produïdes pel gènere microbià Salmonella. No totes les espècies, ceps o serotips reconeguts tenen igual potencial patogènic. Els principals agents etiològics corresponen a Salmonella typhi, Salmonella paratyphi, Salmonella typhimurium i Salmonella enteritidis.5 Són bacils Gram negatius, anaerobis facultatius de la família Enterobacteriaceae. Es troben fonamentalment associats a la flora intestinal i, per això, a aigües i aliments que hagin contactat amb material fecal. Produeixen grans quantitats de gas durant la fermentació de sucres, i duen a terme una fermentació àcid mixta, produint gran quantitat de productes àcids i gasos. El principal reservori de la Salmonella és el tracte intestinal d'aus domèstiques i silvestres. Destaquen especialment gavines, coloms, galls dindis, ànecs, lloros i aus costeras.6 Patogènia [modifica] La seva patogènia comença amb la ingestió del inòcul, que pot variar de 103 a 106 cèl·lules. Si l'inòcul és prou gran, superarà la barrera gàstrica que suposa el pH àcid. El patogen aconsegueix travessar la barrera intestinal i és fagocitat a nivell de les cèl·lules M dels enteròcits i plaques de peyer (això es dóna habitualment a nivell del ili terminal i primera porció del còlon). La seva protecció enfront de polimorfonuclears, sistema del complement i immunoglobulines li permet disseminar-linfáticamente i colonitzar els territoris del fetge i la melsa. Començarà llavors a multiplicar-se i a augmentar en nombre, augmentat la possibilitat que un hoste pateixi una bacterièmia. Quadres clínics i terminologia (diferències dialectals) [modifica] Amb el terme "salmonel·losi" s'engloben quadres clínics diferents: la "febre tifoide", produïda per S. typhi o S. paratyphi (salmonel·les ques), i les "salmonel·losi no tifoideas", produïdes per altres subespècies (salmonel·les no tifoideas). És d'obligada menció ressenyar que, mentre que a Amèrica el "tifus" és la malaltia produïda per Rickettsia prowazecki, a Espanya "tifus" també pot referir-se a les febres tifoides produïdes per Salmonella. Febre tifoide i febre paratifoidea [editar] Article principal: Febre tifoide

Prevalença de la febre tifoide al món.

Roseola tifoide, signe clínic típic de la malaltia. L'agent causal de la febre tifoide / paratifoidea és Salmonella typhi o Salmonella paratyphi tipus A, B i C (que causen quadres més lleus). S'adquireix procedent d'un altre malalt o d'un portador asimptomàtic mitjançant aliments o aigua contaminats. La seva prevalença és baixa a Europa i més alta en els països del Tercer Món, en els quals hi ha 17 milions de casos a l'any, 6,000 dels quals acaben en defunció. Són especialment susceptibles els nens menors d'1 any. Actualment estan apareixent resistències al tractament, el que complica considerablement la curació. El temps d'incubació de la malaltia varia de 3 a 21 dies, depenent de l'inòcul, de l'edat, de la salut i d'altres característiques del pacient.

Clínica [modifica] Evolució [modifica] Apareixen esgarrifances, cefalea, nàusees, anorèxia, tos i diarrea o restrenyiment. La febre és perllongada i varia de 38,5 ° C a 40 ° C. Entre un 20 i un 40% dels casos presenten dolor abdominal. La roseola tifoide apareix durant la primera setmana i dura 2 a 5 dies: el seu aspecte és de máculo-pàpules color salmó que, en un cultiu, seran positives per Salmonella. De vegades també podem trobar hepatoesplenomegalia, epistaxi, bradicàrdia relativa, i fins i tot deliris (recullen objectes imaginaris) i coma (typhos). . Complicacions [modifica] Es donen durant la tercera i quarta setmana, sobretot si no es tracta la malaltia. Les més freqüents són les perforacions intestinals i les enterorragias. Altres menys habituals que també poden aparèixer són abscessos, endocarditis, osteomielitis, meningitis o hepatitis. Aproximadament el 1,5 per cent seran portadors crònics; el cultiu en orina o en femta serà positiu més d'un any després. Això és més freqüent en dones, i s'associa també a altres patologies com la neoplàsia gastrointestinal i la colelitiasi. Diagnòstic [modifica] La història clínica pot ser molt suggestiva; destaquen sobre totes les dades sobre síndromes febrils després de la tornada d'algun viatge. S'ha de realitzar diagnòstic diferencial amb la malària, l'enteritis bacteriana, la infecció aguda per VIH, la amebiasi, la rickettsiosi i la leptospirosi. El diagnòstic de certesa el donen els cultius positius. En el 90 per cent seran positius durant la primera setmana, mentre que només el 50 per cent ho seran ja durant la segona setmana. Cal tenir en compte el no haver administrat antibiòtics abans de la presa per a realitzar el cultiu, ja que baixen el seu rendiment. Els coprocultius donaran positiu fins i tot durant la tercera setmana. L'estàndard or serà el cultiu de medul·la òssia. En les proves de laboratori podrà observar l