Salvador (nom)

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Salvador és un nom propi masculí habitual a tot el domini lingüístic del català. Se sol abreujar Vador o, per influència castellana, Salva; al País Valencià també és corrent la forma Voro. La versió d'aquest nom per a dona, molt menys estesa, és Salvadora.

Etimologia[modifica | modifica el codi]

Significa 'el qui salva', i deriva del nom llatí tardà d'origen cristià Salvator, del verb salvare. És la traducció del grec Σωτῆρ Soter, 'salvador', que és alhora la traducció de l'hebreu Ieixua, 'Déu salva' o 'Déu és salvació'. Els primers cristians van assumir el nom Salvatōre(m) com a traducció de Jesús, ja que inicialment es considerava irreverent usar el nom de Jesús com a antropònim.

Aquest nom està estès especialment per la península Ibèrica i la Itàlia meridional.

En altres llengües[modifica | modifica el codi]

Onomàstica[modifica | modifica el codi]

Si bé la diada de Sant Salvador és el dia 18 de març en record del franciscà i miracler sant Salvador d'Horta, com que aquesta és una festivitat d'origen recent (Salvador d'Horta, beatificat el 1606, no fou canonitzat fins al 1938), la majoria de fidels cristians la celebren el 6 d'agost, diada de la Transfiguració de Jesús, en honor al Crist Salvador. En alguns llocs com ara Sicília, tanmateix, se celebra pel Corpus.

Per Sant Salvador és festa major, entre d'altres, a Otos (Vall d'Albaida), els Pallaresos (Tarragonès), Picamoixons (Alt Camp), el Pont de Suert (Alta Ribagorça), Vimbodí (Conca de Barberà) i al barri lleidatà de Pardinyes.

Personatges[modifica | modifica el codi]