Samuïl Xatunovski

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Samuïl Óssipovitx Xatunovski)
Infotaula de personaSamuïl Xatunovski

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(ru) Самуил Осипович Шатуновский Modifica el valor a Wikidata
13 març 1859 (Julià) Modifica el valor a Wikidata
Velyka Znamianka (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Mort27 març 1929 Modifica el valor a Wikidata (70 anys)
Odessa Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCàncer d'esòfag Modifica el valor a Wikidata
SepulturaOdessa Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat d'Odessa Modifica el valor a Wikidata
Tesi acadèmicaАлгебра как учение о сравнениях по функциональным модулям  (1917 Modifica el valor a Wikidata)
Activitat
Camp de treballTeoria de Galois, àlgebra i lògica matemàtica Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciómatemàtic, professor d'universitat Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat d'Odessa Modifica el valor a Wikidata
AlumnesSofia Ianóvskaia Modifica el valor a Wikidata
Obra
Estudiant doctoralSofia Ianóvskaia i Grigori Fihtenholz Modifica el valor a Wikidata

Samuïl Xatunovski (25 de març del 1859 - 27 de març del 1929) fou un matemàtic rus d'origen jueu.

Vida i Obra[modifica]

Va néixer a Velika Znamianka, Ucraïna, en una família jueva pobra, i fou el fill número 9 de la parella. Va acabar l'educació secundària a Kherson, Ucraïna, després va estudiar durant un any a Rostov, Rússia, i es va traslladar a Sant Petersburg per cursar els estudis universitaris. Allí va estudiar en diverses universitats tècniques. L'enginyeria no va atreure Xatunovski i es va dedicar a les matemàtiques, i assistí de manera voluntària a les classes de Pafnuti Txebixov. Xatunovski no va poder completar el programa de la universitat a causa de falta de diners. Més tard va tractar d'obtenir un títol universitari a Suïssa, però no ho va aconseguir per la mateixa raó.

Després de tornar de Suïssa, va viure en petites ciutats de Rússia, guanyant-se la vida fent classes particulars. Mentrestant, va escriure els seus primers articles matemàtics i va enviar-ne alguns a la Universitat d'Odessa. La qualitat dels articles va ser reconeguda; Xatunovski va ser admès a la universitat, va rebre el suport financer que necessitava, va obtenir el títol sota la tutela dels professors Ivan Śleszyński i Veniamín Kàgan i va ser designat com a membre del personal el 1905. El 1917, va esdevenir professor[1] i va continuar treballant a la Universitat d'Odessa per la resta de la seva vida.[2]

Xatunovski es va centrar en diversos temes d'anàlisi matemàtica i àlgebra, com teoria de grups, teoria de nombres i geometria. Independentment de Hilbert, va desenvolupar una teoria axiomàtica semblant, tot i que amb una base molt més intuitiva. Per exemple, ell va ser el primer matemàtic en plantejar dubtes en l'aplicació del principi del tercer exclòs a conjunts infinits (1901).[3] Treballà també en els camps de la geometria, l'àlgebra, teoria de Galois i l'anàlisi. No obstant això, la major part de la seva activitat es va dedicar a la docència a la Universitat d'Odessa i a escriure llibres i materials d'estudi associats. [4]

Xatunovski va morir el 1929 de càncer d'estómac l'endemà passat del seu setantè aniversari. Tot i el dolor intens associat a la seva malaltia, va mantenir el seu habitual sentit de l'humor i va continuar donant classes gairebé fins al dia de la seva mort. Va ser recordat pels seus alumnes i col·legues pel seu enfocament original dels problemes matemàtics i la capacitat per popularitzar les idees matemàtiques més complexes.

Referències[modifica]

  1. Schumann, 2014, p. 191.
  2. «Осипович Шатуновский (к 10-летию со дня смерти) (Samuïl Xatunovski - 10 anys després de la seva mort)». Soviètica matemàtica Uspekhi, 7, 1940, p. 316-321.
  3. Dym, Gohberg i Kravitsky, 2008, p. 163.
  4. «Biografia de Xatunovski», 12 1997. Arxivat de l'original el 3 de gener 2010. [Consulta: 3 gener 2010].

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]