Samuel Scheidt

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJohann Adam Reincken

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement4 novembre 1587 Modifica el valor a Wikidata
Halle Modifica el valor a Wikidata
Mort24 març 1654 Modifica el valor a Wikidata (66 anys)
Halle Modifica el valor a Wikidata
Mestre de capella de la cort
1619 – Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatAlemanya
Activitat
Camp de treballInterpretació d'orgue i música Modifica el valor a Wikidata
OcupacióCompositor i organista
MovimentMúsica barroca Modifica el valor a Wikidata
EstilBarroc
ProfessorsJan Pieterszoon Sweelinck Modifica el valor a Wikidata
AlumnesAdam Krieger Modifica el valor a Wikidata
InstrumentOrgue Modifica el valor a Wikidata

Spotify: 4KXA4ubR6aX1CzacM8zmtr Musicbrainz: 72d5d447-2b23-4c1f-9df4-44e8d00dc377 Songkick: 112346 Discogs: 921687 IMSLP: Category:Scheidt,_Samuel Allmusic: mn0001499541 Modifica el valor a Wikidata

Samuel Scheidt (Halle, batejat el 3 de novembre de 1587 - 24 de març de 1653) va ser un compositor, organista i mestre alemany del Barroc primerenc.

Biografia[modifica]

Va néixer a la ciutat de Halle (Saxònia-Anhalt), a l'actual Alemanya. Després de completar els primers estudis va viatjar a Amsterdam a estudiar amb Sweelinck, el distingit compositor holandès, qui el va influir clarament en el seu estil. En retornar a Halle és nomenat organista de la cort i després mestre de capella per al "marcgravi" de Brandenburg. A diferència d'altres músics alemanys, com per exemple Heinrich Schütz), va romandre a Alemanya durant la guerra dels Trenta Anys, tractant de sobreviure ensenyant i realitzant diversos tipus de feina. Amb el retorn de la pau, va recuperar el seu lloc de mestre de capella.

Obra[modifica]

Scheidt va ser el primer compositor del Barroc alemany que va escriure obres rellevants per a orgue i contribueix a la creació del nou estil de composició del nord d'Alemanya, impulsat principalment per la reforma protestant. Al sud d'Alemanya i en altres països europeus, la influència espiritual i artística de Roma es mantenia intacta, amb la qual cosa la música continuava derivant dels models italians. Distanciats de Roma, els músics de les noves regions protestants van desenvolupar noves idees estilístiques, ben diferents de les dels seus veïns.

Pel que fa a les obres, destaca la:

La seva música per a orgue va ser famosa en la seva època, fins que va ser eclipsada per l'obra posterior de J. S. Bach. En els seus nombrosos preludis corals, Scheidt usa sovint una tècnica de patrons de variació, en la qual cada frase del coral utilitza un motiu rítmic diferent i cada variació, consistent en diverses frases, és més elaborada que l'anterior, fins a arribar al clímax final. A més a més dels seus preludis corals, va escriure nombroses fugues, suites de danses –molt sovint de forma cíclica i compartint un baix continu comú–, i fantasies.

Vegeu també[modifica]

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Samuel Scheidt
  • Manfred Bukofzer, Music in the Baroque Era. New York, W.W. Norton & CO., 1947, ISBN 0-393-09745-5 (en anglès).
  • Article "Samuel Scheidt" en The New Grove Dictionary of Music and Musicians, ed. Stanley Sadie. 20 vol. London, Macmillan Publishers Ltd., 1980, ISBN 1-56159-174-2 (en anglès).