San Salvador de Jujuy

Plantilla:Infotaula geografia políticaSan Salvador de Jujuy
Fotomuntatge
Imatge

Localització
Map
 24° 11′ 08″ S, 65° 17′ 58″ O / 24.1856°S,65.2994°O / -24.1856; -65.2994
EstatArgentina
ProvínciaJujuy
DepartamentDoctor Manuel Belgrano Department (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Capital de
Població humana
Població321.789 (2018) Modifica el valor a Wikidata (12.871,56 hab./km²)
Geografia
Superfície25 km² Modifica el valor a Wikidata
Altitud1.201 m Modifica el valor a Wikidata
Creació1593 Modifica el valor a Wikidata
Organització política
Òrgan executiuCabinet of San Salvador de Jujuy (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Òrgan legislatiuDeliberative Council of San Salvador de Jujuy (en) Tradueix , (Escó: 12) Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postalY4600 Modifica el valor a Wikidata
Fus horari
Prefix telefònic0388 Modifica el valor a Wikidata
Altres
Agermanament amb

Lloc webmunicipiodejujuy.gov.ar Modifica el valor a Wikidata

San Salvador de Jujuy és la capital de la província de Jujuy a l'Argentina. Es troba assentada entre els rius Gran i Xibi-Xibi, a 1.259 metres sobre el nivell de la mar. La seua singular topografia i paisatges li valeren la metafòrica denomenació de "Tacita de Plata".

La ciutat[modifica]

Al voltant de la plaça Belgrano s'hi troba l'església Catedral (construïda entre els anys 1761-1765), l'edifici de l'Antic Ajuntament (hui seu de la Policia Provincial), i la Casa de Govern (1907-1921). Des de les balconades de l'edifici de l'Antic Ajuntament, l'any 1812, el General Manuel Belgrano presentà la Bandera Nacional al poble i a l'exèrcit reunits en la plaça. La bandera, que després va ser beneïda pel Canonge Gorriti en la Catedral, va ser donada al poble de Jujuy i es conserva hui en el Saló de la Bandera, ubicat en la Casa de Govern.

Els seus edificis moderns s'alternen amb altres d'estil colonial. Compta amb una moderna infraestructura hostalera, amb confortables hotels, restaurants, confiteries. El seu centre comercial és molt actiu i permet l'adquisició de filats de llama i merino, així com nombrosos articles regionals, especialment en les botigues dels carrers Belgrano, Alvear, Lavalle o Necochea.

Festes[modifica]

En les Festes de Nadal són típics els pessebres, cants de nadales, l'antiga Dansa de les cintes que realitzen grups de xiquets, totes expressions de viva significació i colorit. També tenen una brillantor singular els carnestoltes i la Festa Nacional dels Estudiants al setembre, que coincidix amb l'inici de la primavera. El 18 d'agost s'inicia la semana de l'èxode, evocació del fet ocorregut durant la guerra de la Independència, quan el poble de Jujuy acompanyà en la seua retirada al General Belgrano deixant només terra arrasada als enemics, el 23 d'agost de 1812.

Clima[modifica]

Climograma de San Salvador de Jujuy

El clima de San Salvador de Jujuy és temperat i suau, amb una temperatura mitjana de 19,4 °C, una oscil·lació anual escassa, de tan sols 11 °C i unes precipitacions anuals de 777,7 mm. Els estius són càlids, però sense atènyer temperatures extremes, i molt plujosos, concentrant el 75% de les precipitacions anuals. Els hiverns són secs i suaus, tot i que les temperatures mínimes poden ser fredes.

Principals Barris[modifica]

Centre Vell(o Casc Historic) Luján Belgrano San Cayetano San Martín 19 de Abril 17 de Agosto 23 de Agosto Almirante Brown Alto Comedero Alberdi Alto Gorriti Alto La Viña Bajo La Viña Gorriti Campo Verde Santa Rosa Barrio Constitución 1° de Marzo Chijra Ciudad de Nieva Coronel Arias Cuyaya San Francisco El Chingo Huaico Norte Los Perales Malvinas Marcelino Vargas Mariano Moreno Punta Diamante San Francisco de Álava San Pedrito del Portal San Pedrito Villa Jardín de Reyes Sargento Cabral Exodo Jujeño 18 de Noviembre Santa Rita

Història[modifica]

Primera Fundació[modifica]

En el lloc on actualment s'hi troba el barri de Ciudad de Nieva, en les planes altes sobre el riu Xibi-Xibi, el 20 d'agost de 1561, per disposició de Perez de Zurita, llavors governador de Tucumán, i amb el ritual de costum fou fundada per Gregorio de Castañeda la primera ciutat en territori de Jujuy, anomenada Nieva, en homenatge al virrei del Perú, comte de Nieva. El petit llogaret va subsistir en precàries condicions fins a l'any 1564, data en la qual el cacic Juan Calchaqui i un grup d'indígenes es rebel·laren contra els conquistadors, calaren foc i enderrocaren el petit llogaret.

Segona Fundació[modifica]

Una ciutat en l'entrada de la trencada d'Humahuaca (Quebrada d'Humahuaca) era de summa importància, atesa la necessitat de sotmetre els omaguacas en passar pel territori les rutes procedents del Perú, i les que s'obrien fins a la regió del Sud unint-se a l'Atlàntic

Per això el 13 d'octubre de 1575, Pedro de Zarate fundà, en la zona anomenada Punta de Diamante, per la unio dels rius que franquegen la ciutat (el Gran i el Xibi Xibi), la ciutat de "San Francisco en la Nova Província de Álava", on actualment se troba el cementeri del Salvador. La ciutat només va tenir un any d'existència, sent també enderrocada per les hordes salvatges.

Tercera Fundació[modifica]

El comerç en l'Alt Perú s'hi havia ressentit i el Rei d'Espanya va ordenar una nova fundació. Juan Ramirez de Velasco designà al capità Francisco de Argañaras i Murguía la tasca de fundació. El 19 d'abril de 1593, en el lloc a on està situada actualment la plaça Belgrano, sent dilluns de Pasqua de Resurrecció i sota la invocació del Salvador, Argañaras deixà establida la fundació de San Salvador de Velasco en la vall de Jujuy, on quedà definitivament assentada.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: San Salvador de Jujuy