Sanakht

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Sanakht fou un faraó de la Dinastia III d'Egipte. Considerat inicialment com el fundador i identificat com el Nebka (Khaba) d'algunes llistes, això fou posat en questio i actualment Nabib Swelim, el principal historiador de la Dinastia III, el col·loca com a sobirà diferent, que hauria estat omès a les tres llistes (Torí, Saqqara i Abidos) i seria el Mecrochris de Manethó.

No es coneix res del seu regne. Manethó li dóna 17 anys, quantitat que recull Swelim com a probable, però és possible que s'hagi de rebaixar uns deu anys.

S'ha trobat el seu nom a la mastaba K2 de Bet Khallaf, prop d'Abidos, i potser alguna estructura al recinte de la piràmide esglaonada podria ser-li atribuïda. Això faria pensar que no va regnar més de mitja dotzena d'anys. A la mastaba K1 s'han trobat segells i inscripcions del rei. Durant la dinastia III s'utilitzaven els sereks (segell generalment del nom d'Horus) i els seshen (cartutxos amb el nom Netsu-biti) no seran utilitzats fins a Huni, Snofru i Khufu, però hi ha exemples de cartutx anteriors.

S'han trobat dos segells al nord-oest del complex funerari de Djoser a Saqqara. Un segell s'ha trobat per arqueòlegs alemanys a Elefantina esmentant al segellador (natural del Baix Egipte) del Per-Nesut del Horus Senaksht

També hi ha dos gravats en pedra al Sinaí, al Wadi Maghara, on explica que hi havia activitat minera (turqueses) sota el seu regne.

Una tomba de la Dinastia IV a Saqqara pertanyia a un oficial que a la seva biografia diu que ha treballat pel culte del rei difunt Sanakht i que la seva memòria era venerada a una capella de la zona després de la seva mort.

La tomba de Sanakht no s'ha trobat amb seguretat però sembla que la mastaba K2 de Bet Khallaf, és el lloc més probable. Manethó va indicar que el faraó era molt alt, més de tres cúbits, i el propietari de la tomba mesurava més d'1,90 (25 cm més de la mitjana a l'època segons la resta de tombes). Amb l'autòpsia es va detectar un lleuger síndrome amb un creixement addicional del cos que venia marcat per l'extensió del ós més baix de la maixella. Djoser també fou força alt i pesat però no tant. Generalment es pensa que Sanakht fou el germà gran de Djoser.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sanakht Modifica l'enllaç a Wikidata