Sant Andreu de Baltarga

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Sant Andreu de Baltarga
Imatge
EpònimAndreu apòstol Modifica el valor a Wikidata
Dades
TipusEsglésia Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicRomànic
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaBellver de Cerdanya (Baixa Cerdanya) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióBaltarga
Map
 42° 21′ 49″ N, 1° 48′ 33″ E / 42.3635°N,1.8091°E / 42.3635; 1.8091
Bé cultural d'interès local
Data11 abril 2001
Id. IPAC7625 Modifica el valor a Wikidata

Sant Andreu de Baltarga és una església romànica de la població de Baltarga, municipi de Bellver de Cerdanya.

Història[modifica]

La seva consagració la va portar a terme el bisbe d'Urgell Ingobert el 30 d'octubre de l'any 891, essent la seva possessió un domini disputat entre l'abadia de Cuixà i els comtes de Cerdanya. El dia de la consagració hi foren presents l'ardiaca Eufredari i altres clergues. L'església va ser dotada amb unes vinyes i amb un camp del comte Guifré I que marcava els límits d'un empriu.

Edifici[modifica]

L'original del segle xi, va tenir unes grans reformes que la van transformar durant el segle xviii.

La porta estreta de mig punt està orientada al migjorn i sense cap ornamentació, excepte una renglera de dentats. La nau és petita, d'aspecte pobre, amb volta de canó i amb dues capelles laterals. Destaquen els dos arcs faixons. L'absis, originàriament en hemicicle, actualment és recte, però pot contemplar-se el semicercle de l'absis per l'exterior. Enfront de la porta hi havia el baptisteri que contenia una pica heptagonal (segle xiii) de pedra calcària d'un metre d'alçada. Actualment es troba entrant a l'esquerra. Tanmateix entrant a l'esquerra, s'obre la porta que dona pas al campanar, el qual és quadrat, de dos pisos i piramidal. La sagristia, afegida posteriorment, es troba a l'esquerra de l'altar. L'absis està força restaurat i, juntament amb mitja església, toca l'era de la casa de pagès del costat.[1]

Dins el primer tram de la nau, a l'absis i en els arcs preabsidials, estaven decorats amb pintures murals, a l'església, en l'arc toral es conserven alguns vestigis. Al Museu Diocesà d'Urgell, es poden veure una Verge en majestat, les figures de Caín i Abel i un Agnus Dei envoltat d'àngels. Al Museu Nacional d'Art de Catalunya, de Barcelona, es conserva el frontal de l'altar romànic.

Referències[modifica]

  1. «Església de Sant Andreu de Baltarga». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 28 agost 2014].

Vegeu també[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Pladevall, Antoni (2001), Guies Catalunya Romànica: La Cerdanya, Barcelona, Pòrtic. ISBN84 7306-691-X

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sant Andreu de Baltarga