Sant Bartomeu de Cabanyes

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Sant Bartomeu de Cabanyes
Imatge
Dades
TipusEsglésia i edifici Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióXI-XIII
Característiques
Estil arquitectònicRomànic
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativala Roca del Vallès (Vallès Oriental) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióColl de Sant Bartomeu
Map
 41° 33′ 45″ N, 2° 20′ 36″ E / 41.5624°N,2.3433°E / 41.5624; 2.3433
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC29279 Modifica el valor a Wikidata
Id. IPAPC2084 Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Diòcesiarquebisbat de Barcelona Modifica el valor a Wikidata

Sant Bartomeu de Cabanyes és un edifici religiós del municipi de la Roca del Vallès inclòs en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Capella[modifica]

Façana de Sant Bartomeu de Cabanyes

Es tracta d'una senzilla construcció romànica del segle xi-xiii, que consta d'una nau coberta amb volta de canó i amb un absis semicircular on té una petita finestra central d'alabastre. Hi ha dos arcs separant el presbiteri. Paviment interior de pedra, amb un banc de pedra al mur sud. Altar de pedra molt sobri. Té un campanar de cadireta d'un sol ull.

A l'interior, en una fornícula al mur nord, hi ha una imatge de Sant Bartomeu.[1] Durant la guerra civil espanyola van ser cremades totes les seves imatges.[2]

Història[modifica]

L'església de Sant Bartomeu de Cabanyes és una de les edificacions més antigues del terme. El topònim Chabanes, està documentat des del 931 i el 1008 i la capella des del 1191, fou administrada pel rector d'Argentona, i després pel d'Òrrius i hi tingueren drets de patronatge els propietaris de Can Cabanyes de Dalt i ca l'Argent.[3]

Està situada en un lloc estratègic del camí que comunica el Maresme amb el Vallès. Les restes arqueològiques semblen indicar la presència en aquest lloc d'un antic establiment format diversos habitatges la cronologia del qual s'emmarcaria dins el període ibèric. En un pla al sud de l'església s'han trobat materials ceràmics ibèrics i alguna estructura murària susceptible de ser ibèrica. L'ermita romànica podria estar edificada o fundada sobre edificacions anteriors més antigues que es podrien remuntar fins i tot a l'època prehistòrica.[4]

La datació és feta per estil: estructura original romànica, però amb afegits posteriors (al campanar, etc.), que semblen del segle xviii.[1]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sant Bartomeu de Cabanyes
  1. 1,0 1,1 «Capella de Sant Bartomeu». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 24 agost 2014].
  2. DDAA. Catalunya poble a poble:Tots els pobles, viles i ciutats de Catalunya. Barcelona, Edicions 62, 2005. ISBN 84-297-5796-1. 
  3. «Ermita de Sant Bartomeu de Cabanyes». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 12 desembre 2012].
  4. «Sant Bartomeu de Cabanyes». Inventari del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya.