Sant Cristòfol del Vernet (església nova)

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula d'edifici
Sant Cristòfol del Vernet
(església nova)
Perpinyà. L'Alt Vernet. Sant Cristòfol nova 1.jpg
Dades bàsiques
Tipus Antiga església parroquial
Característiques
Altitud 33,1 msnm
Ubicació
Regió/prov. Catalunya Catalunya del Nord
Comarca Rosselló
Municipi Perpinyà
Localització El Vernet
Activitat
Diòcesi Elna - Perpinyà
Modifica dades a Wikidata
Capçalera de la nova església parroquial de Sant Cristòfol del Vernet

Sant Cristòfol del Vernet és l'actual església parroquial, del barri i antic poble del Vernet, pertanyent al terme comunal de la ciutat de Perpinyà, a la comarca del Rosselló, de la Catalunya del Nord.

És al sector nord[1] del terme comunal de Perpinyà, en el número 1 del Camí de Torremilà, a prop del capdamunt de l'avinguda del Mariscal Joffre, on aquesta es parteix en quatre vies diferents: l'avinguda de l'Aeròdrom, la del Llenguadoc, la de la Salanca i l'esmentat Camí de Torremilà.

La vella església parroquial del Vernet és al costat mateix de l'església nova.

La parròquia moderna de Sant Cristòfol fou creada el 1907, després d'alguns segles d'haver perdut la categoria parroquial. La primera seu d'aquesta parròquia havia estat l'antiga església dels caputxins, més al sud de l'original de Sant Cristòfol. El 1943 es va veure la necessitat de fer la parròquia més a prop del nou hospital de la ciutat de Perpinyà. No va ser fins al 1955, però, que es procedí a la creació d'una nova parròquia al Vernet, amb el trasllat de l'advocació de Sant Cristòfol a la nova església, situada al costat de l'antiga església de Sant Cristòfol, medieval, i la creació de la nova parròquia de Sant Francesc d'Assís als locals on havia funcionat fins a aquell moment la de Sant Cristòfol. El 1975 es van cedir els elements antics d'aquesta església a la vila de Perpinyà.

Bibliografia[modifica]

  • Becat, Joan. «113 - Perpinyà». A: Atles toponímic de Catalunya Nord. II. Montoriol - el Voló. Perpinyà: Terra Nostra, 2015 (Biblioteca de Catalunya Nord, XVIII). ISBN ISSN 1243-2032. 
  • Becat, Joan; Ponsich, Pere; Gual, Raimon. «Perpinyà». A: El Rosselló i la Fenolleda. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1985 (Gran Geografia Comarcal de Catalunya, 14). ISBN 84-85194-59-4. 
  • Gavín, Josep M. «Ros 164. Sant Cristòfol de Vernet». A: Inventari d'esglésies 3** Capcir-Cerdanya-Conflent-Vallespir-Rosselló. Barcelona: Arxiu Gavín, 1978 (Inventari d'esglésies). ISBN 84-85180-13-5. 
  • Waffelaert, Père Francis. «Expansion urbaine et nouvelles paroisses à Perpignan, fin XIXe - XXe». A: Perpignan. L'histoire des catholiques dans la ville. Du Moyen Age à nos jours. Actes du colloque. 10-11-12 mai 2007. Perpignan: Archives communales de Perpignan, 2008 (Perpignan. Archives. Histoire, XI). ISBN ISBN 978-2-909444-14-7. 

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]