Cybi de Cornualla

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Sant Cybi)
Infotaula de personaCybi, o
Kebi de Cornualla

Església de Caerbygi, fundada per Cybi i lloc del seu enterrament
Biografia
NaixementCybi (gal·lès), Cuby (còrnic), Kebius (llatí)
483 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Cornualla Modifica el valor a Wikidata
Mort8 novembre 555 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata (71/72 anys)
Caergybi (Anglesey, Gal·les)
SepulturaCapel y Bedd (Caergybi) 
Activitat
Ocupaciósacerdot Modifica el valor a Wikidata
Activitat(Floruit: 550 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata)
bisbe i rei
CelebracióEsglésia Catòlica Romana, Església Ortodoxa, anglicanisme
CanonitzacióAntiga
Festivitat8 de novembre; a Cornualla: 13 d'agost
Patró deA Cornualla: Cuby, Landulph; a Gal·les: Llangibby, Tregony, Kenwyn
Família
ParesSalomon of Cornwall Modifica el valor a Wikidata  i Gwen ferch Cynyr (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Cybi (en gal·lès) o Cuby (en còrnic) (Cornualla, ca. 483 - Caergybi, 8 de novembre del 555) visqué a Gal·les al segle vi, va ser un bisbe i, breument rei, que residí principalment al nord de Gal·les. Els seus fets s'expliquen en versions lleugerament diferents en dues hagiografies medievals. És venerat com a sant per diverses confessions cristianes.

Biografia[modifica]

Vida a Cornualla[modifica]

Se'l suposa nascut als voltants de l'any 483. D'acord amb la Vita Sanctii Kebii (del segle XII[1][2]), el sant fou fill de Salomó de Cornualla, un príncep guerrer que es creu que va ser rei de Cornualla. A Bonedd y Saint (Genealogies dels Sants[3]), el seu pare és anomenat en la forma gal·lesa del nom, Selyf. Cybi va ser educat en el cristianisme celta i, en la seva joventut, pelegrinà a Roma i Jerusalem. Fou ordenat sacerdot i bisbe, però quan tornà a casa descobrí que son pare era mort i que ell havia esdevingut rei de Cornualla. Cybi abdicà el tro i començà a viatjar pel regne, predicant i construint esglésies a Duloe, Tregony, Cubert i Landulph.

Vida a Gal·les[modifica]

Posteriorment es traslladà al sud de Gal·les, i fundà esglésies a Llangybi-ar-Wysg, vora Caerllion, i a Llanddyfrwyr-yn-Edeligion, abans de passar una temporada amb Sant Enda a l'illa d'Aran, a l'oest d'Irlanda. Viatjà al nord de Gal·les i s'establí un temps a Llangybi, a la península de Llŷn. El rei Maelgwn Hir ap Cadwallon li feu donació d'un vell fort romà en una illa a l'oest d'Ynis Môn (l'illa d'Anglesey en la forma anglesa); d'aleshores endavant, el fort rebé el nom gal·lès de Caergybi, el "Fort d'en Cybi", i l'illa on era situat esdevingué Ynys Gybi, l'Illa d'en Cybi. El Sant hi fundà un gran monestir. Anys a venir, en el lloc on era aquest s'hi bastí l'església parroquial, i al seu voltant es formà un poble que en l'actualitat té més de 10.000 habitants (Caergybi, Holyhead en anglès).

En Cybi fou un gran amic de Sant Seiriol. La llegenda conta que els seus viatges per veure'l eren sempre cara al sol, i el rostre bronzejat que adquirí va fer que hom l'anomenés Cybi Felyn, Cybi el Bronzejat. Està referenciada la presència del sant al sínode de Llanddewi Brefi del 545.

Cybi morí el 8 de novembre del 555 i va ser enterrat a la Capel y Bedd (Capella de la Tomba) del seu monestir. L'església en celebra la festa el 8 de novembre (el 13 d'agost a Cornualla).

Referències[modifica]

  1. «Vita Sancti Kebii». Arxivat de l'original el 2011-09-10. [Consulta: 14 juny 2007].
  2. «Vita Sancti Kebii V.1».
  3. «Bonedd y Seint (Descent of the Saints) Welsh Genealogies». Arxivat de l'original el 2008-12-27. [Consulta: 14 juny 2007].

Bibliografia[modifica]

T. D. Breverton. (2000). The Book of Welsh Saints. ISBN 1-903529-01-8

Enllaços externs[modifica]