Sant Esteve de Sallent

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Sant Esteve (o Sebastià) de Sallent
Imatge
Dades
TipusEsglésia Modifica el valor a Wikidata
Part deCastell de Sallent
ConstruccióSegle XI
Característiques
Estat d'úsMolt Bo
Estil arquitectònicRomànic
Altitud354 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaSallent (Bages) Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 49′ N, 1° 54′ E / 41.82°N,1.9°E / 41.82; 1.9
BCIN
IdentificadorBCIN: 1388-MH
IPAC: 1563
BIC: RI-51-0005626

Sant Esteve de Sallent (Sallent, Bages) és una església romànica, de finals del segle xi, que formava part del castell d'aquesta població.

Descripció[modifica]

És una construcció de planta circular, la més gran de les dotze úniques documentades a Catalunya en aquest estil. Compta amb un absis i dues absidioles semicirculars, en disposició radial, orientats a llevant, amb una austera decoració d'arcuacions llombardes sota la cornisa de totes tres. Es troba en l'antic recinte del castell, a la part més exterior, al límit del cingle sobre el Llobregat, la qual cosa la fa clarament visible des de lluny i, en concret, des de l'Eix del Llobregat.

Malgrat que l'església es trobava inicialment sota l'advocació de Sant Esteve, més habitualment és coneguda com a Sant Sebastià, la seva advocació posterior.

Fou reconstruïda, 'quasi de bell nou'[1] sobretot gràcies a la iniciativa de la Confraria de la Trenta-sisena, de Sallent. Durà trenta-sis anys i es va inaugurar el 5 d'octubre de 2008.

L'accés es fa des del camí que porta des de la població a Cabrianes, per la riba esquerra del Llobregat, passant pel mig de l'explotació minera, i per una pista molt ben arranjada.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sant Esteve de Sallent

Galeria d'imatges[modifica]