Sant Feliu de Calmella

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Sant Feliu de Calmella
o Sant Feliu i Sant Pere
Imatge
Sant Feliu de Calmella
Dades
TipusEsglésia parroquial
Construcciósegle xii - Segle XVIII
Úsesglésia Modifica el valor a Wikidata
Dedicat aSzent Félix Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicRomànic
Altitud478,6 m Modifica el valor a Wikidata
PlantaNau única, absis semicircular.
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaCalmella (Rosselló) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióAntiga cellera del poble
Map
 42° 33′ 08″ N, 2° 40′ 30″ E / 42.5521°N,2.67493°E / 42.5521; 2.67493
Monument històric inventariat
Data5 octubre 1964
IdentificadorPA00103974
Activitat
DiòcesiElna - Perpinyà
Religiócatolicisme Modifica el valor a Wikidata

Sant Feliu de Calmella (Saint-Félix de Calmeilles en francès)[1] és l'església parròquial del poble de Calmella, de la comuna nord-catalana del mateix nom, a la comarca del Rosselló.

Està situada[2] en el petit nucli de població de Calmella, al costat sud-oriental de la cellera originària del poble.

Història[modifica]

Apareix esmentada per primer cop, en un document del 959, en una donació a Santa Eulàlia d'Elna. Atès que l'edifici actual és del segle xii, cal concloure que antigament hi hagué un altre temple, que s'enderrocà per bastir el nou.

Va ser declarada monument històric de França[3] el 1964.

Arquitectura[modifica]

Absis de l'església

És una església de nau única amb un absis semicircular decorat amb arcs llombards, columnes i capitells. Corona la coberta [3] un petit campanar d'espadanya amb una obertura superior i dues d'inferiors.

El portal d'entrada, a la façana meridional, és ornamentat amb un arc en forma de dents de serra; al mur al costat d'aquest portal hi ha adossada una capella lateral oberta a l'exterior.

Mobiliari[modifica]

L'església conserva una marededéu romànica del segle xii, la "Mare de Déu de la Salut", de fusta policromada; de la mateixa època és una pila baptismal, decorada, de granit. També té restes d'un baldaquí del segle xiii, una marededéu gòtica provinent[4] del santuari de la Mare de Déu del Coll, i també s'hi poden contemplar retaules del XVII i XVIII.

Referències[modifica]

  1. Alguns cops també se l'esmenta com a "Sant Pere i Sant Feliu de Calmella" [1], "Saint Pierre et Saint Félix de Calmeilles" [2], però la bibliografia (GREC, Catalunya Romànica) no esmenta la dedicació a sant Pere. Podria tractar-se d'una dedicació antiga, o alternativa.
  2. L'església de Sant Feliu en els ortofotomapes de l'IGN
  3. Fitxa a la base de dades Merimée
  4. El santuari és al mateix terme comunal de Calmella.

Bibliografia[modifica]

  • Alessandri, Patrice. «L'église Saint-Félix de Calmeilles». A: Archéologie Médiévale, 23. Perpinyà: Éstudes Roussillonnaises, 1995 (Éstudes Roussillonnaises, 13). 
  • Becat, Joan. «25 - Calmella». A: Atles toponímic de Catalunya Nord. I. Aiguatébia-Montner. Perpinyà: Terra Nostra, 2015 (Biblioteca de Catalunya Nord, XVIII). ISBN ISSN 1243-2032. 
  • Becat, Joan; Ponsich, Pere; Gual, Raimon. «Calmella». A: El Rosselló i la Fenolleda. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1985 (Gran Geografia Comarcal de Catalunya, 14). ISBN 84-85194-59-4. 
  • Gavín, Josep M. «60. Sant Feliu de Calmelles». A: Capcir - Cerdanya - Conflent - Vallespir - Rosselló. Barcelona: Arxiu Gavín, 1978 (Inventari d'esglésies, 3**). ISBN 84-85180-13-5. 
  • Ponsich, Pere. «Calmella: Sant Feliu de Calmella». A: El Rosselló. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1993 (Catalunya romànica, XIV). ISBN 84-7739-601-9. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sant Feliu de Calmella