Sant Jaume de Cas

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Sant Jaume de Cas
Imatge
Dades
TipusEsglésia Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle XI-XII
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura romànica Modifica el valor a Wikidata
Altitud895 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaÀger (Noguera) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióTorres de Cas (Àger, Noguera)
Map
 41° 58′ 12″ N, 0° 47′ 38″ E / 41.969901°N,0.793928°E / 41.969901; 0.793928
IPA
IdentificadorIPAC: 21940

Sant Jaume de Cas és una ermita al paratge de Torres de Cas, al terme municipal d'Àger (Noguera), inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

L'ermita part del castell de Cas amb dues torres rodones. Es va voler traslladar a l'autopista com a element decoratiu amb forta oposició per part del municipi, aconseguint la restauració definitiva "in situ". Ermita abandonada d'una nau amb tres alçades creixents des de l'absis fins a la nau amb nínxols als murs interiors. Dues portes a la façana de migjorn, finestra espitllera a l'absis i lateral, i espitllera en creu al mur de ponent. Els arcs torals, reforç de la volta de canó, són continuació dels pilars rematats per capitells amb els relleus dels nobles de l'època. Els murs són de filades de carreus de pedra i la coberta ha estat restaurada amb lloses de pedra.[1]

Notes[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sant Jaume de Cas
  1. «ERMITA DE SANT JAUME DE LES TORRES DE CAS». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 11 octubre 2015].