Sant Miquel de Vallmanya (Pinós)

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Sant Miquel de Vallmanya
Imatge
Dades
TipusEsglésia Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle XII Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura romànica Modifica el valor a Wikidata
Altitud575 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaVallmanya (Solsonès) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióVallmanya, Can Prat Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 49′ 50″ N, 1° 35′ 27″ E / 41.8305°N,1.59083°E / 41.8305; 1.59083
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC17550 Modifica el valor a Wikidata

Sant Miquel de Vallmanya [1] és una església romànica al municipi de Pinós, a la comarca del Solsonès inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Situació[modifica]

Està aïllada enfront de l'església de Sant Pere del petit nucli de Vallmanya, a l'altra banda del barranc. S'hi pot anar per la pista que surt de la part més alta, al nord, del poble(41° 49′ 53″ N, 1° 35′ 14″ E / 41.831426°N,1.587326°E / 41.831426; 1.587326) enfront de l'església i d'un camp d'esports. Es pren la direcció ben senyalitzada a Matamargó. La pista envolta el barranc i als 550 metres s'agafa el trencall a la dreta que aviat arriba a Sant Miquel.

Descripció[modifica]

La capella des de Cal Prat

És un edifici d'una sola nau capçada per un absis semicircular al costat de llevant i coberta amb una volta de canó. L'absis presenta un fris decoració d'arcs cecs disposats en sèries de dos entre lesenes, amb la particularitat que aquestes arrenquen d'un sòcol disposat a mitjana alçada. Al centre hi ha una finestra de doble esqueixada. Al costat de migdia s'obre la porta original romànica adovellada i en aquest mateix mur hi ha una finestra de doble esqueixada. El campanar d'espadanya d'una sola obertura s'alça sobre l'arc presbiteral, entre la nau i l'absis.[2]

Història[modifica]

L'església de Sant Miquel de Vallmanya o de Cal Prat és avui una capella particular de la casa de Cal Prat. Malgrat que semblen desconegudes notícies concretes, el lloc, el terme i el castell de Vallmanya són documentats des del segle xi. Cal pensar que l'església de Sant Miquel deuria ser una sufragània de la parròquia de Sant Pere de Vallmanya[3]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sant Miquel de Vallmanya
  1. Aquest topònim figura al «Nomenclàtor oficial de toponímia de Catalunya». www.gencat.cat. Departament de Territori i Sostenibilitat, Generalitat de Catalunya, 01-01-2015.
  2. «Sant Miquel de Vallmanya». Romànic Obert. [Consulta: 4 febrer 2014].
  3. «Sant Miquel de Vallmanya». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 24 març 2015].