Sant Salvador del Corb

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Sant Salvador del Corb
Imatge
L'absis de Sant Salvador abocada al cingle
Dades
TipusEsglésia Modifica el valor a Wikidata
Part deRoca del Corb Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióXI
Característiques
Estat d'úsruïnós
Estil arquitectònicarquitectura romànica Modifica el valor a Wikidata
Altitud941 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaPeramola (Alt Urgell) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióRoca del Corb
Map
Bé cultural d'interès local
Id. IPAC15685 Modifica el valor a Wikidata

Sant Salvador del Corb és una església romànica del municipi de Peramola, a la comarca de l'Alt Urgell. És un monument protegit com a bé cultural d'interès local.

Situació[modifica]

Agulla del Corb i Sant Salvador

La singularitat d'aquesta capella l'hi ve donada per la seva situació: està encinglerada sobre un petit collet entre la segona i tercera agulla del conjunt d'Agulles del Corb. Aquest conjunt es troba a l'est del massís de conglomerats de la Roca del Corb. Des de l'absis fins a la façana de ponent ocupa pràcticament tot l'espai disponible, de forma que, per ambdós costats, queda abocada a uns espadats de prop de cinquanta metres sobre la base del cingle. Només per la banda de ponent es pot accedir a la part sud de la capella esquivant els pocs matolls que hi creixen. Rodejar l'absis és molt exposat.

Descripció[modifica]

L'edifici actualment es troba en ruïnes. Era d'una nau quadrada que comunica amb un absis semicircular gràcies a un arc presbiteral. La nau ha perdut la coberta, si bé es conserva la de l'absis que és de quart d'esfera. L'absis té una finestra de doble esqueixada, a banda i banda hi ha dos nínxols rectangulars. La façana de la nau no presenta decoració, l'absis té lesenes i arcuacions llombardes. En les restes dels murs que queden s'observen diferents tipus d'aparell. La part baixa dels murs és formada per carreus petits, prims i allargassats, de pedra sorrenca local, mentre que la part alta és de carreus quadrats. A l'absis l'aparell és molt més irregular i es fa palesa la utilització de pedra tosca en la formació d'elements ornamentals. Cal assenyalar l'aprofitament, com a carreus, d'almenys dues peces de molí neolític, de granit. La porta era a la part nord.

L'església de Sant Salvador del Corb és un temple que pot correspondre a dos períodes constructius tal com mostra el canvi d'aparell. En l'última fase, es posa de manifest en la unió de l'absis amb la nau, segueix les directrius del romànic llombard interpretades d'una forma lliure i poc refinada. L'edifici està datat a finals del segle xi.[1] És considerada com l'església romànica més petita de Catalunya[2]

Història[modifica]

No es coneixen notícies històriques sobre aquesta església ni sobre l'indret del Corb, que segons tots els indicis, ha estat habitat des d'èpoques prehistòriques.[1]

Con arribar-hi[modifica]

Casa del Corb

La següent ruta, de curta durada, molt fàcil i espectacular, permet circumval·lar la Roca del Corb i visitar Sant Salvador sortint de la masia de Torrent. El sender està senyalitzat i forma part de l'anomenat Camí d'Andorra:[3]

Agulla del Corb

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sant Salvador del Corb
  1. 1,0 1,1 «Sant Salvador del Corb». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 4 maig 2012].
  2. «Sant Salvador del Corb». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  3. Nuet, Josep; Obra Social CAIXA CATALUNYA [et al.].. Muntanya d'Alinyà: Serra d'Aubenç i Serra de Turp, Esc. 1:25.000. 1a edició. Granollers: Editorial Alpina, 2010 (E-25). ISBN 978-84-8090-307-3. 
  4. «Sant Salvador del Corb». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.