Sant Sudari d'Oviedo

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Arca Santa d'Oviedo, que acull el Sant Sudari.

El Sant Sudari d'Oviedo és una relíquia de l'Església Catòlica que es troba dipositat a la Catedral de San Salvador d'Oviedo. Es tracta d'un mocador de lli tacat de sang amb alguna cremada, de forma rectangular de 83x53 centímetres venerat com una relíquia funerària descrita a l'Evangeli segons Joan 20, 7 que esmenta un «sudari» (σουδαριον) que tapava la cara i el cap, i una «tela de lli» o «llençol» cobrint el cos. Es diu que el sudari d'Oviedo fou la tela que tapà aleshores el cap de Jesús i que segons la llegenda, Sant Pere entrà a la tomba buida de Jesucrist i que la va recollir conjuntament amb el Sant Sudari de Torí.

Història[modifica]

Es pot constatar l'existència a Espanya de la relíquia des del segle VII. La seva localització en dates anteriors és més incerta, tot i que alguns estudiosos la situen en el segle I a Jerusalem. També es creu que va sortir d'aquesta ciutat davant l'imminent atac dels perses, sent transportada pel nord d'Àfrica fins a Cartagena, Sevilla, Toledo i finalment dipositada a Oviedo.

El Sant Sudari s'exposa al públic només tres dies l'any, que són el Divendres Sant, el 14 de setembre i el 21 de setembre per Sant Mateu apòstol. La resta de l'any es troba dins de l'urna que hi ha a la Catedral d'Oviedo.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]