Sant Vicenç de Fals

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Sant Vicenç de Fals
Imatge
Actuació musical durant la festa de St. Vicenç del 2016. Al fons la imatge del Sant amb la roda de molí característica.
Dades
TipusEsglésia Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle xvii
Característiques
Estil arquitectònicBarroc, obra popular
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaFonollosa (Bages) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióCastell de Fals. Fonollosa (Bages)
Map
 41° 45′ 25″ N, 1° 44′ 08″ E / 41.756842°N,1.735527°E / 41.756842; 1.735527
IPA
IdentificadorIPAC: 16479

Sant Vicenç de Fals és una església del municipi de Fonollosa (Bages) inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Descripció[modifica]

És un temple parroquial d'una sola nau, amb capelles laterals, sagristia i campanar al mur de tramuntana; aquest és de planta quadrada amb quatre obertures per les campanes. L'església no té absis i té la porta d'entrada al mur de migdia. Forma un conjunt amb la rectoria veïna.[1] El temple està dedicat a Sant Vicenç d'Osca.

Història[modifica]

Dins el recinte del Castell de Fals, fou des de la seva construcció l'església parroquial de Fals. A causa del seu mal estat, cap als anys 90 el servei parroquial es va traslladar de lloc a un temple nou al raval de Fals.[1] Cada gener s'hi celebra la festa d'hivern de Fals en honor de Sant Vicenç. L'església és documentada el 1016. Des de l'any 1220 és documentat l'altar de St. Nicolau.[1] L'edifici data del segle xvii (1647) segons consta en la inscripció de la façana "TEMPLUM HOC REEDIFFICATU FUIT ANNO DOMINI 1647", conserva elements gòtics i fou ampliada a finals del segle xix, segle en què es va construir el cementiri.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «Sant Vicenç de Fals». Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 1r desembre 2015].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sant Vicenç de Fals
  • «Sant Vicenç de Fals». Inventari del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya.