Santa Caterina d'Alexandria (Caravaggio)

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'obra artísticaSanta Caterina d'Alexandria
Caravaggio - Saint Catherine of Alexandria - Google Art Project.jpg
Tipus quadre
Artista Caravaggio
Data creació 1597
Comitent Francesco Maria del Monte
Tècnica Oli sobre tela
Gènere art sacre
Estil barroc
Dimensions 133,5 (Alçada) × 166,5 (Amplada) cm
Col·lecció Museu Thyssen-Bornemisza, Madrid
Catalogació
Codi museu  81 (1934.37)
Modifica dades a Wikidata

Santa Caterina d'Alexandria és un quadre pintat per Caravaggio l'any 1598 i que actualment s'exposa al Museu Thyssen-Bornemisza de Madrid.

El quadre mostra Santa Caterina d'Alexandria, que domina tota l'escena. Els objectes que hi apareixen –els instruments amb què la santa va ser torturada– tenen una presència menor, i això fa que la figura destaqui. Caterina representa un ideal de dolçor i tranquil·litat, però no pas el d'una dama, sinó el d'una noia de poble, enrogida i sensual, cosa que ens parla dels models realistes que Caravaggio preferia per sobre de les idealitzacions d'altres estils. Aquest quadre és el preludi a les grans obres de l'autor per a les escoles romanes.

L'autor ha distribuït els objectes amb una gran saviesa, en un complex joc de diagonals i formes geomètriques, com el mateix cos de la santa, situat obliquament i reforçat per la línia de l'espasa, que, al seu torn, és el símbol del seu martiri. La fulla de palma a terra travessa l'anterior diagonal i traça una nova línia compositiva. L'estabilitat prové de la roda amb ganivets on la jove va ser torturada abans que se la decapités amb l'espasa. El tractament de les teles brodades és sumptuós, d'acord amb la condició de princesa de Caterina.