Santa Eugènia de Solans

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Santa Eugènia de Solans
Dades
TipusEsglésia Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura popular Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaMontferrer i Castellbò (Alt Urgell) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióSolans
Map
 42° 20′ N, 1° 15′ E / 42.33°N,1.25°E / 42.33; 1.25
Bé cultural d'interès local
Id. IPAC15657 Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Propietat deBisbat d'Urgell

Santa Eugènia de Solans, popularment Sant Eugina, és una ermita del terme del nucli de Solans, en el municipi de Montferrer i Castellbò (Alt Urgell), situada en el serrat de Sant Eugina. Està inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Descripció[modifica]

És una petita capella d'una sola nau, capçada al sud-est per un absis semicircular a l'exterior que es correspon amb una capçalera més estreta que la nau, tret que no és perceptible des de l'exterior, i coberta amb volta de canó. La nau és coberta per un entramat de fusta que sosté un llosat de doble vessant. La porta d'accés és a la façana nord-occidental, i és en arc rebaixat. A banda de la porta, només té una altra obertura a l'absis: una espitllera actualment cegada pel parament intern de la capçalera.[1] La construcció és rústega de pedres sense fer filades.[2]

Història[modifica]

L'única referència escrita que es coneix de Santa Eugina es troba a la visita de les esglésies visitades l'any 1314 per ordre de l'arquebisbe de Tarragona, en què es menciona l'església de Santa Eugènia de Vila-rubla, mentre que a la visita de 1312 hi consta l'església de Sant Serni de Vila-rubla. Malauradament, no es pot establir si es tractaria d'un error o confusió de l'escrivà o si Santa Eugènia de Vila-rubla faria referència a l'actual ermita de Santa Eugènia de Solans.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Ermita de Santa Eugina de Solans». Pla d'ordenació urbanística municipal: Catàleg de béns protegits p. 85-86. Ajuntament de Montferrer i Castellbò. Arxivat de l'original el 3 de març 2016. [Consulta: 9 maig 2012].
  2. «Ermita de Santa Eugènia de Solans». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 8 maig 2012].