Santa Maria de Cabestany

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Santa Maria de Cabestany
Imatge
Façana meridional de l'església
Dades
TipusEsglésia parroquial
ConstruccióSegle XI - Segle XX
Úsesglésia Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicRomànic
Altitud30,8 m Modifica el valor a Wikidata
PlantaNau única, absis semicircular.
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaCabestany (Rosselló) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióAntiga cellera del poble
Map
 42° 41′ N, 2° 56′ E / 42.68°N,2.94°E / 42.68; 2.94
Activitat
DiòcesiElna - Perpinyà
Religiócatolicisme Modifica el valor a Wikidata
Absis romànic de l'església

Santa Maria de Cabestany, avui dia Nostra Senyora dels Àngels, és l'església parroquial del poble rossellonès de Cabestany, a la Catalunya del Nord.

Està situada al bell mig del poble vell, de la cellera, de Cabestany.

Citada el 1089, és una església romànica d'una sola nau amb capçalera d'absis semicircular. Es conserven, tant la nau com l'absis, però amb nombroses modificacions sofertes al llarg dels segles. La volta primitiva fou substituïda al segle xv per una estructura sobre arcs de diafragma. Ja en època modern s'hi afegiren de primer un transsepte i després capelles laterals.

Al segle xx, en una reforma per tal de convertir en nau col·lateral les capelles del costat de migdia, va aparèixer el timpà de la primitiva porta romànica.

El Timpà del Mestre de Cabestany[modifica]

El Timpà de Cabestany

Esculpit en marbre blanc pel Mestre de Cabestany, representa la resurrecció de Jesucrist. Es conserva a la capella nord de l'església, avui dia.

Bibliografia[modifica]

  • Becat, Joan; Ponsich, Pere; Gual, Raimon. «Cabestany». A: El Rosselló i la Fenolleda. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1985 (Gran Geografia Comarcal de Catalunya, 14). ISBN 84-85194-59-4. 
  • Gavín, Josep M. «50. Sant Galdric de Cabestany». A: Capcir - Cerdanya - Conflent - Vallespir - Rosselló. Barcelona: Arxiu Gavín, 1978 (Inventari d'esglésies, 3**). ISBN 84-85180-13-5. 
  • Ponsich, Pere. «Cabestany: Santa Maria de Cabestany». A: El Rosselló. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1993 (Catalunya romànica, XIV). ISBN 84-7739-601-9.