Santi Domenico e Sisto

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Santi Domenico e Sisto
Imatge
EpònimSixt II i Domènec de Guzmán Modifica el valor a Wikidata
Dades
TipusEsglésia Modifica el valor a Wikidata
Construcció1663 Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura barroca Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaRoma Modifica el valor a Wikidata
Localitzaciólargo Angelicum, 1 - Roma Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 53′ 45″ N, 12° 29′ 17″ E / 41.89592°N,12.48803°E / 41.89592; 12.48803
Patrimoni monumental d'Itàlia
Activitat
Diòcesibisbat de Roma Modifica el valor a Wikidata
Religiócatolicisme Modifica el valor a Wikidata
Lloc webcuria.op.org… Modifica el valor a Wikidata

Santi Domenico e Sisto és una església de Roma seu del títol cardenalici des de 2003. Es troba a Largo Angelicum al Quirinal i està dedicada a Sant Domènec i Sant Sixt. Forma part del rione de Monti.

Història[modifica]

Interior de l'església

La primera església en aquest lloc es va anomenar Santa Maria Magnanapoli i es va construir abans del segle xi. Pertanyia a l'orde de les monges dominiques del convent de Sant Sixt a les Termes de Caracal·la (anomenat San Sisto Vecchio).

L'església actual es va construir a instàncies del papa Pius V, ell mateix dominicà. Les obres de construcció es van iniciar el 1569 i el 1575 es van iniciar les del convent. El plànol original era una obra de Giacomo della Porta, tot i que el llarg període de construcció (les obres només es van acabar el 1663) també va emprar altres arquitectes. La part inferior va ser dissenyada per Nicola Torriani i la part superior per Torriani o Vincenzo della Greca. Sens dubte, Della Greca va construir la façana barroca de travertí el 1646, amb el seu germà Felice, però la doble escala del 1654 és atribuïda a Orazio Torriani. A la façana s'insereixen quatre estàtues: les dues estàtues inferiors representen Sant Tomàs d'Aquino i Sant Pere de Verona i són de Carlo Maderno, mentre que les dues estàtues superiors representen Sant Domènec i el Papa Sixt II i són de Marcantonio Canini.

Gian Lorenzo Bernini va dissenyar l'altar major, la primera capella al costat sud, l'altar d'aquesta capella i el grup d'escultures Noli me tangere per a aquesta capella el 1649 (no va ser ell qui va esculpir físicament sinó el seu alumne Antonio Raggi) .

El fresc del sostre, L'apoteosi de Sant Domènec, va ser pintat el 1674 per Domenico Maria Canuti, amb trompe-l'œil creat per Enrico Haffner.

El títol cardenalici[modifica]

Santi Domenico e Sisto és una diaconia establerta pel papa Joan Pau II el 2003. Els cardenals tenen el títol de Cardenal diaca.[1]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Santi Domenico e Sisto
  1. «Santi Domenico e Sisto». catholic-hierarchy.org. [Consulta: 21 desembre 2019].

Bibliografia[modifica]