Santuari d'animals

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
El refugi Farm Sanctuary a l'Upstate de Nova York proveeix de llar a centenars de cabres, ovelles, vaques, porcs, pollastres, galls dindis i altres animals de granja rescatats.

Un santuari d'animals és una instal·lació on són portats animals que visquin i estiguin protegits per la resta de les seves vides.[1]

Santuari i/o refugi d'animals[modifica]

A diferència dels refugis d'animals, els santuaris no busquen col·locar els animals amb individus o grups, en comptes d'això mantenen cada animal fins a la seva mort natural. En alguns casos, un centre pot tenir tant les característiques de santuari com de refugi; per això alguns animals poden residir temporalment fins que se'ls troba una bona llar mentre que d'altres seran residents permanents. La missió dels santuaris és generalment ser un lloc segur on els animals reben la millor cura possible que el santuari pot donar-los. Els animals no són venuts, canviats o usats per a experimentació amb animals. Els animals residents tenen l'oportunitat de viure tan naturalment com sigui possible en un entorn protector.[1]

Filosofia i missió dels santuaris[modifica]

El que separa un santuari d'altres institucions és la filosofia que els seus residents són el primer. En un santuari, cada acció és escrutada per si hi ha algun indici de benefici humà a compte dels residents no humans.[2] Els santuaris actuen en benefici dels animals i els assistents treballen sota la noció que tots els animals al santuari, humans i no humans, tenen la mateixa importància.

Un santuari no està obert al públic en el sentit d'un zoo; això és, el públic no té permès accedir sol a cap part de les instal·lacions.[2] El santuari intenta no permetre cap activitat que pugui donar lloc a estrès innecessari.

Una de les més importants missions dels santuaris, junt amb cuidar-se dels animals, és educar el públic. L'última meta d'un santuari ha de ser canviar la manera en la qual els humans pensen en els animals no humans i en com els tracten.

Hi ha moltes organitzacions nacionals i internacionals que ha pres la responsabilitat de supervisar nombrosos sistemes de santuaris sense ànim de lucre per proveir un sistema general per seguir per als santuaris. Entre ells, l'American Sanctuary Association (Associació Americana de Santuaris)[3] monitora i ajuda diverses instal·lacions a cuidar vida salvatge exòtica. Ells acrediten instal·lacions conforme a uns alts estàndards i una rígida aplicació de processos per assegurar que els animals sota la seva cura són degudament cuidats i mantinguts.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Santuari d'animals
  1. 1,0 1,1 Jaulas Vacías. El Desafío de los Derechos de los Animales, Tom Regan. Publicat per Fundación Altarriba, Barcelona, (2006). ISBN 84-611-0672-5 ISBN 978-84-611-0672-1. Pàgina 111
  2. 2,0 2,1 Política i procedimients de la American Sanctuary Association (anglès)
  3. American Sanctuary Association - About American Sanctuary Association (ASA) (anglès)