Sanxian

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula d'instrument musicalSanxian
Sanxian.gif
Tipus handle lutes
Classificació Hornbostel-Sachs 321.322-5
Originari de República Popular de la Xina
Modifica dades a Wikidata
Sanxian
Xinès tradicional:
Xinès simplificat:
Mandarí
Pinyin:sānxián
Wade-Giles:san1-hsien2

El sanxian ((xinès), literalment "tres cordes") és un llaüt Xinès. Té un llarg diapasó, i el cos es fa tradicionalment de pell de serp estirada sobre un rectangle arrodonit ressonador. Es fabrica en diverses grandàries per a diferents propòsits i al segle xx una versió de quatre cordes també es va desenvolupar. El sanxian del nord és generalment més gran, a uns 122 cm de longitud, mentre que les versions del sud de l'instrument són en general d'uns 95 cm de longitud.

El sanxian té un to sec, una mica com de percussió i volum alt similar al del banjo. Les mides més grans tenen un Gamma de tres octaves. S'utilitza principalment com un instrument d'acompanyament, així com en conjunts i Xinès orquestra d'orquestres dels instruments tradicionals xinesos, tot i que també existeixen peces solistes i concerts. El sanxian es fa servir en nanguan i Jiangnan Sizhu, conjunts, així com moltes altres populars i conjunts clàssics.

Un sanxian

Tradicionalment, l'instrument es toca amb un plectre prim i dur fet de banya d'animal, però avui la majoria dels jugadors utilitzen un plàstic de plectre (similar a un de la guitarra) o, alternativament, les seves ungles. Aquest ús dels dits per agafar l'instrument sovint comparteix amb la tècnica de la pipa i es fa servir més comunament en el rendiment de polzades sanxian arranjaments d'obres tradicionals escrites per a la pipa. Això permet que per pipa, com les tècniques de trémolo que s'utilitzaran. Altres tècniques per sanxian inclouen l'ús d’harmònics i colpejant la pell de l'instrument amb el plectre o l'ungla (comparable a la tècnica utilitzada per jugar dels japonesos al nord de Tsugaru-jamisen ').

Un instrument musical estretament relacionat amb el Japó és el shamisen, que es va originar a partir dels xinesos sanxian,[1][2] però que generalment utilitza la pell de gat o gos en comptes de pell de serp per cobrir la seva ressonància. Encara més estretament relacionat amb l'Okinawa a sanshin, que també es cobreix en pell de serp. A més, el sanshin i sanxian comparteixen una part del cos d'estructura similar que consisteix en un quadrat rodó amb vores de fusta. En el japonès shamisen, el cos (sao) està format per quatre peces de fusta en lloc d'un. El vietnamita Djan TAM és també molt similar a la sanxian. A més del seu ús en la música xinesa tradicional i clàssica, alguns músics populars i el rock han utilitzat el sanxian, sobretot el cantant He Yong.

Igual que el shamisen, el sanxian és un instrument particularment susceptible a la humitat, encara que la pell de serp que es fa servir en el sanxian és més duradora que les membranes del shamisen. Com a tal, emmagatzemant el sanxian en un ambient que és menys humit pot ajudar a allargar la vida de la pell de serp ressonador. Molts músics posen gel de silici a la caixa de l'instrument per ajudar a mantenir-lo en el cas d'esdevenir excessivament humit.

Afinació[modifica]

  • Sanxian petit: A-d-a o d-a-d1, Longitud: 95 cm
  • Sanxian gran: G-d-g, Longitud: 122 cm

Músics coneguts que toquen el Sanxian[modifica]

Xu Fengxia tocant un sanxian
  • Li Yi
  • Xu Fengxi
  • Zhao Taisheng[3]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Vídeos[modifica]

Escolta'l[modifica]

  • Sanxian audio (Fes clic als auriculars per sentir pistes individuals)