Sapere aude

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search

Per a l'Spin-off de Merlí vegeu Sapere Aude Sapere aude o en català "atreveix-te a saber" és una locució llatina que prové originalment de l'Epístola II (Epistularum liber primus) del poeta llatí Horaci:

  • Dimidium facti qui coepit habet: sapere aude, incipe ("Qui ha començat, ja ha fet la meitat: atreveix-te a saber, comença".)

La frase es troba en una epístola d'Horaci adreçada al seu amic Lollius Maximus, publicada l'any 20 aC dins del Epistularum liber primus ("Primer llibre de cartes"). La carta tracta de les estratègies que Ulisses va idear durant el retorn a Troia per superar els diferents obstacles amb què es va trobar, de manera que la frase pot entendre's com "tingues el valor de fer ser servir les teves habilitats per pensar". Hi ha també qui ho tradueix simplement com "atreveix-te a pensar".

El filòsof alemany Immanuel Kant va divulgar aquesta locució en l'assaig celèbre "Què és la Il·lustració?" (1784). En aquest altre cas, sapere aude s'acostuma a interpretar com "tingues el valor de servir-te del teu propi enteniment".