Sapere aude

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquest article tracta sobre la locució llatina. Si cerqueu la sèrie derivada de Merlí, vegeu «Merlí: Sapere aude».

Sapere aude o en català "atreveix-te a saber" és una locució llatina que prové originalment de l'Epístola II (Epistularum liber primus) del poeta llatí Horaci:

  • Dimidium facti qui coepit habet: sapere aude, incipe ("Qui ha començat, ja ha fet la meitat: atreveix-te a saber, comença".)

La frase es troba en una epístola d'Horaci adreçada al seu amic Lollius Maximus, i publicada l'any 20 aC dins del Epistularum liber primus ("Primer llibre de cartes"). La carta tracta de les estratègies que Ulisses va idear durant el retorn de Troia per a superar els diferents obstacles amb què es va trobar, de manera que la frase pot entendre's com "tingues el valor de fer servir les teves habilitats per a pensar". Hi ha també qui ho tradueix simplement com "atreveix-te a pensar".

És citada sobretot en la interpretació de Kant, que en el 1784 la va declarar el lema de la Il·lustració: "Habe Mut, dich deines eigenen Verstandes zu bedienen!" "Atreveix-te a fer ús del teu propi enteniment".

El filòsof alemany Immanuel Kant va divulgar aquesta locució en l'assaig cèlebre "Què és la Il·lustració?" (1784). En aquest altre cas, sapere aude s'acostuma a interpretar com "tingues el valor de servir-te del teu propi enteniment".