Sara Parés Masdevall

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Sara Parés Masdevall (Figueres, 6 d'octubre, 1971), és una professora de música empordanesa.

És filla d'Antoni Parés Escolà, i de Maria Dolors Masdevall Felip, ambdós botiguers i naturals de Figueres. Ha estat la menor de tres germans. Aficionada des de petita a la música, per tradició familiar. S'ha especialitzat en flauta i fagot. S'ha format amb diversos professors, amb Lluís Casso al Conservatori de Música del Liceu de Barcelona, amb Pia Elsdörfer, al "Hanzehogeschool Conservatorium" de Groningen (Holanda), on obté el Diploma de solista (Uitvoerend musicus blokfluit). Continua la seva formació en el camp de la interpretació històrica assistint a diversos cursos: amb Robert Erlick, Siebe Henstra, Menno Van Delft, Walter Van Hauwe, Pierre Hamon i Pedro Memelsdorff.

Posseeix els estudis superiors de fagot. Com a fagotista, ha estudiat amb Eugènia Sequeira i Josep Borràs. Compagina les actuacions musicals amb l'ensenyament, és professora de flauta de bec i fagot al Conservatori Isaac Albéniz de Girona, on actualment és també la coordinadora de l'Aula de Música antiga, curs sobre interpretació històrica. Ha estat professora de flauta de bec al Conservatori Superior de música del Liceu de Barcelona. Qualificada com una de les exponents de la "Generació 1971", ha estat membre de la Jove Orquestra Simfònica de Catalunya (JOSC) des de la seva fundació (1993), fins als cinc anys posteriors. Ha actuat amb l'Orquestra Simfònica del Vallès, l'Orquestra transversal de Catalunya i l'Orquestra de Cambra de l'Empordà.

Ha estat membre dels grups de música antiga: Affetti Musicali i Sforzinda Consort. Actualment forma part dels grups Ensemble l'Albera, format per flauta i viola de gamba i clavecí, La Caravaggia i Vespres d'Arnadí, amb els quals actua en prestigiosos festivals d'àmbit estatal i europeu. Amb Ensemble l'Albera va guanyar el "Primer Premi del Concurso de Interpretación Histórica de Sevilla" (2000). Ha actuat en el concert Haendel de l'Orquestra de Cambra del Gran Teatre del Liceu (temporada 2007-08). A la temporada 2008-09 va actuar també al Gran Teatre del Liceu en l'òpera de Monteverdi L'incoronazione di Poppea.

Ha realitzat enregistraments per a Catalunya Ràdio, TV basca, TV3-Canal 33 i Rac1. Ha participat a la banda sonora de diverses pel·lícules amb música de Carles Casas: Ave Maria, No ploris Germaine, El Portero. Ha col·laborat amb el grup "Orphenica Lyra", dirigit per José Miguel Moreno, actuant a l'"Auditorio Nacional" de Madrid. Ha enregistrat diversos Cds: Strana armonia d'amore (música italiana del s. XVII) / L’Albera / La mà de guido; Missa Rex Virginum – Juan de Anchieta / Capilla Peñaflorida / K617; Il primo libro de mottetti – Orlando di Lasso / Ars harmonica; Juditha Triumphans – Antonio Vivaldi / Acadèmia 1750 (orquestra històrica del festival de Torroella) / VR-0001.

Referències[modifica]