Sargas

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'estrellaSargas
Dades d'observació
Constel·lació escorpió
Moviment propi 125 quilòmetre per segon
Característiques astromètriques
Distància a la Terra 270 anys llum
Paral·laxi 11,99 mas
Característiques físiques
Tipus espectral F1II
Lluminositat 960 lluminositats solars
Radi 20 radi solar
Massa 3,7 masses solars
Velocitat de rotació 125 km/s
Més informació
Codi de catàleg
Modifica les dades a Wikidata
Sargas a la seva constel·lació

Sargas (Theta Scorpii / θ Sco / HD 159532) és la tercera estrella més brillant de la constel·lació de Scorpius ("l'Escorpí"), després d'Antares (α Scorpii) i Shaula (λ Scorpii). Un altre nom utilitzat per designar aquesta estrella és Girtab. Els noms de Sargas i Girtab provenen del sumeri, sent justament el significat "l'escorpí". La seva magnitud aparent és +1,86, i es troba a 270 anys llum de Sistema Solar.

Sargas és una gegant lluminosa blanca-groga de tipus espectral F1II amb una temperatura superficial de 7200 K. El seu radi és 20 vegades major que el radi solar i té una lluminositat 960 vegades més gran que la del Sol. La seva velocitat de rotació és 50 vegades més gran que la del Sol (105 km/s) i completa una volta cada 10 dies; aquesta última dada és un valor màxim, depenent de la inclinació que l'eix de rotació tingui respecte a nosaltres.

En el seu camí evolutiu, Sargas es troba en una etapa transitòria de refredament. Amb un nucli inert d'heli. En menys d'un milió d'anys serà una variable tipus cefeida com Mekbuda (ζ Geminorum) i després es transformarà en una gegant vermella, moment en el qual en el seu nucli es produirà la fusió de l'heli en carboni i oxigen.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]