Sarró (estri)

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Sarró militar alemany model 1931, del tipus anomenat Brotbeutel ('panera')

El sarró[1] és una bossa amb corretja llarga que es duu penjant d'una espatlla, generalment en bandolera, i que serveix per a transportar provisions. El català sarró equival a l'anglès haversack; a l'espanyol macuto; al francès musette; a l'italià tascapane; al portuguès bornal; al romanès sac de merinde; etc

En la vida civil el sarró de pell és d'ús tradicional entre els pastors. De pell o de lona n'usen els caçadors i altres que fan sortides o estades llargues a la natura (camp, muntanya); els caçadors també hi solen dur munició, si no van proveïts de canana. En l'excursionisme fa molt que el sarró ha estat substituït per la motxilla, tot i que no és rar, encara, adjuntar-li un sarró per a dur-hi objectes que cal tenir a l'abast.

La bossa anomenada bandolera és una mena de sarró de carrer, multiús, considerat complement de moda.

En el món militar fa segles que el sarró de roba o lona és part integrant de l'equipament individual de campanya, sempre amb la funció bàsica de transportar provisions i tenir-les a mà (altra mena d'objectes s'agrupen a la motxilla, penjada a l'esquena). Tradicionalment el sarró es duia en bandolera sobre la banda esquerra del cos, atès que a la banda dreta reposava la cartutxera, la cingla de cartutxera travessant-se al pit amb la corretja de sarró. A partir de l'adopció del sistema de dues cingles es tendí a dur el sarró penjant directament del cinturó de campanya.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «sarró». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.