Sassan

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaSassan
Biografia
Naixementsegle II Modifica el valor a Wikidata
Mortsegle III Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciósumme sacerdot, guerrer Modifica el valor a Wikidata
Activitat(Floruit: segle II Modifica el valor a Wikidata)
Família
FamíliaSassànides Modifica el valor a Wikidata
CònjugeRambehesht (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
FillsPabag (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
PareWeh-afrid (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Sassan II (segle ii) va ser rei de Fars (Pèrsia) fundador de la dinastia sassànida, que regirà l'Imperi Persa a partir del seu net Ardaixir I.

Segons les cròniques d'Ardaixir, Sassan era un pastor o un soldat al servei o acollit pel rei i astròleg Papak II que descendia dels aquemènides, encara que ho mantenia en secret. Però un somni va revelar a Papak que un fill de Sassan governaria el món, pel que li va donar la mà de la seva filla. D'aquest matrimoni naixeria Ardaixir, que va vèncer als parts i es va proclamar rei de reis. Més tard, quan ja eren ancians, Sassan i Papak van discutir i van acudir a Ardaixir, que ja era rei, perquè actuara de jutge. Aquest va resoldre la disputa proclamant-se fill de Papak i descendent de Sassan.

Actualment els historiadors accepten majoritàriament que Ardaixir era fill de Papak i net de Sassan, sobretot arran de la troballa d'una inscripció en la kaaba de Zoroastre que defineix a Papak com pare d'Ardaixir i a Sassan com el seu ancestre. Segons aquesta mateixa inscripció la mare d'Ardaixir es deia Denak, però no especifica si era la dona de Sassan o no.

Altra diferència entre ambdós personatges radica en els apel·latius que figuren en les inscripcions. Mentre que Sassan és dit Senyor, Papak figura com Déu, que pot interpretar-se en el ritual persa com el nostre actual majestat.