Sayf ibn Dhi Yazan

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Sayf ibn Dhi-Yazan ibn Afir ibn Aslan ibn Zayd (àrab سيف بن ذي يزن) fou un cap iemenita himiarita, cap de la resistència nacional als axumites, nascut vers 516 i mort vers 574.

Vers el 570 va demanar ajut al rei sassànida Cosroes I Anushirwan que li va enviar al general daylamita Wahriz que va desembarcar al Iemen i es va obrir pas cap a Sanaa amb 700 matant al governador axumita Masruk (fill d'Abraha) i el va instal·lar al tron. Una vegada van marxar els perses els axumites van retornar i va recuperar el control del país. Wahriz va retornar vers el 574 però Sayf ja havia mort i llavors va posar al tron al seu fill Madi Karib ibn Sayf, com a vassall.

Al folklore local hi ha una biografia (Sirat Sayf ibn dhī-Yazan) on gairebé tots els fets són imaginaris, si bé inclou alguns fets històrics.

Referència[modifica | modifica el codi]

  • Joseph Chelhod, « La geste du roi Sayf », Revue de l’Histoire des religions, Volum 171, n° 2, 1967, pàgs. 181 – 205 (francès)
  • Aboubakr Chraïbi, « Le roman de Sayf Ibn Dî Yazan; sources, structures et argumentation », Studia Islamica, 84, 1996, pàgs. 113 – 134 (francès)