Scala Dei (Eiximenis)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llibreScala Dei

Modifica el valor a Wikidata
Tipusobra literària Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
AutorFrancesc Eiximenis Modifica el valor a Wikidata
Llenguacatalà Modifica el valor a Wikidata
Publicació1399 Modifica el valor a Wikidata
Publicat aValència Modifica el valor a Wikidata

El llibre conegut com a Scala Dei, també anomenat Tractat de contemplació és una obra escrita per Francesc Eiximenis possiblement l'any 1399 a València en català i dedicada a Maria de Luna, reina de la Corona d'Aragó i esposa del rei Martí l'Humà.

Gènesi[modifica]

Algunes parts del Llibre de les dones, en concret les relatives al Tractat de penitència i al Tractat de contemplació, s'incorporaren al llibre que Eiximenis possiblement oferí a la reina Maria de Luna amb motiu de la coronació del seu marit Martí I (i d'ella mateixa), com indicà Andreu Ivars.[1] Se sap que la coronació del rei tingué lloc el 13 d'abril de 1399, i la de la reina el 23 d'abril de 1399.[2]

Contingut[modifica]

El llibre conegut com a Scala Dei (Escala de Déu), estaria compost amb parts de l'esmentat Llibre de les dones. A banda dels fragments transcrits literalment d'aquesta darrera obra, s'hi resumeixen en certa manera els capítols 101 a 274 (referents a les virtuts teologals, les virtuts cardinals, els deu manaments, els pecats capitals i els sentits corporals), com indica l'estudiós Curt Wittlin.[3] Aquest llibre pertany al gènere dels devocionaris, un gènere literari molt conreat a l'edat mitjana tardana i especialment popular entre les classes altes.

Edicions digitals[modifica]

Manuscrits[modifica]

Incunables[modifica]

Edicions modernes[modifica]

  • Scala Dei. Barcelona. PAM. 1985. 100. Transcripció del manuscrit antic i nota preliminar i final de Curt Wittlin. Versió al català modern d'Elisabet Ràfols. [3]

Scala Dei dins de les obres completes de Francesc Eiximenis en línia[modifica]

Referències[modifica]

  1. Scala Dei. Devocionari de la reina Maria. Barcelona. PAM. 1985, p. 93. Transcripció, nota preliminar i nota final de Curt Wittlin.
  2. (D. A. Dietari del Consell antich barceloní. V.I. Barcelona. Impremta d'en Henrich y companyia. 1892, p. 77
  3. Wittlin, Curt J. De Lo Llibre de les dones a la Scala Dei. Actes del Tercer Col·loqui d'Estudis Catalans a Nord-amèrica. PAM. 1983. 139-152.