Perversitat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Scarlet Street)
Infotaula de pel·lículaPerversitat
Scarlet Street Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióFritz Lang Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióFritz Lang i Walter Wanger Modifica el valor a Wikidata
Dissenyador de produccióAlexander Golitzen Modifica el valor a Wikidata
GuióDudley Nichols i Georges de La Fouchardière Modifica el valor a Wikidata
MúsicaHans J. Salter Modifica el valor a Wikidata
FotografiaMilton R. Krasner Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeArthur Hilton Modifica el valor a Wikidata
VestuariTravis Banton Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorUniversal Studios i Netflix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Estrena1945 Modifica el valor a Wikidata
Durada103 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
Versió en catalàSí 
Coloren blanc i negre Modifica el valor a Wikidata
Pressupost1.202.007 $ Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Basat enLa Chienne Modifica el valor a Wikidata
Gènerecinema de ficció criminal, drama i cinema negre Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióNova York Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0038057 Filmaffinity: 755307 Allocine: 53022 Rottentomatoes: m/scarlet_street Letterboxd: scarlet-street Allmovie: v43096 TCM: 89210 TV.com: movies/scarlet-street AFI: 24568 Archive.org: scarlet_street_ipod TMDB.org: 17058 Modifica el valor a Wikidata
Scarlet Street

Perversitat (títol original en anglès Scarlet Street) és una pel·lícula estatunidenca dirigida l'any 1945 per Fritz Lang. S'ha doblat al català.

Perversitat és un remake de La Chienne que va realitzar Jean Renoir el 1931. El guionista, Dudley Nichols, va adaptar l'obra de Georges de la Fouchardière traslladant l'acció de París a Nova York. La versió americana, realitzada per Fritz Lang, va fer derivar el melodrama passional cap a una descripció de la psicologia criminal, que ha caracteritzat els films de la sèrie negra a la qual pertany aquest film. El cercle febril establert en un context artístic augmentat per les ànsies materials, és transmès per Lang per mediació d'un relat subjugat per unes atmosferes ombrívoles i depressives, en les quals conviuen uns caràcters impulsius, dibuixats amb el pinzell d'un tràgic destí, que reprodueix l'aranyoner color de la mort, el neguit i el remordiment.

La història és la del típic pobre home que es deixa seduir i enganyar per la femme fatale de torn. El resultat és que s'ha convertit en un dels millors títols de l'etapa americana de Lang i, sens dubte, en un clàssic absolut del cinema negre. La cinta es beneficia a més a més del gran treball del seu trio protagonista, que ja havia coincidit a La dona del quadre. Les pintures que apareixen a la cinta van ser obra de John Decker, un artista que a la seva època va ser company de gresca d'estrelles com Errol Flynn o John Barrymore.

Sobre la pel·lícula, Gustau Moreno escriu que "és la crònica d'una humiliació terrible, així com dels processos psicològics que fan que les persones ens deixem autosuggestionar pels nostres desitjos. Cross no veu que la noia s'està aprofitant descaradament de la seua bondat, de la mateixa manera que és incapaç de deixar la seua dona perquè ja s'ha acostumat a no viure sol [...]. Potser l'escena més humiliant, en què més ens compadim del seu destí, és quan Christopher Cross discuteix amb Kitty i per calmar-la s'ofereix a pintar-li les ungles dels peus. Un pintor de quadres del seu talent, pintant les ungles d'una dona dolenta, que somriu per sota el nas quan aconsegueix que Cross es posi de genolls, totalment rendit als seus peus."[1]

Repartiment[modifica]

Referències[modifica]

  1. [1] Gustau Moreno. Perversitat, de Fritz Lang, crònica d'una humiliació i de la psicologia del mal
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Perversitat