Schedar

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'estrellaSchedar
Dades d'observació
Constel·lació Cassiopea
Magnitud aparent (V) 2,24
Característiques astromètriques
Magnitud absoluta -1,99
Característiques físiques
Tipus espectral K0IIIa
Velocitat de rotació 21 km/s
Més informació
Codi de catàleg
Modifica les dades a Wikidata
Schedar a la seva constel·lació

Schedar o Schedar és el nom de l'estrella α Cassiopeiae (α Cass / 18 Cassiopeiae), de magnitud aparent 2,24 i la més brillant de la constel·lació de Cassiopeia. El seu nom, escrit també com Shed o Shed, prové de la paraula àrab صدر Sadr, "pit", per la posició que té al cor de la reina Cassiopeia.

Schedar és una estrella gegant taronja de tipus espectral K0IIIa[1] i 4.530 K de temperatura que es troba a 229 anys llum de distància de la Terra. La seva lluminositat, en llum visible només, és de 500 sols, però, considerant la radiació total emesa, la seva lluminositat puja a 855 vegades la lluminositat solar, situant Schedar dins de la classe de les gegants lluminoses.[2] És una de les poques estrelles on s'ha observat directament el seu enfosquiment de limbe, amb un valor mesurat del seu diàmetre angular de 0,00525 segons d'arc. El seu radi és 42 vegades el radi solar i té una massa aproximada de 4-5 masses solars. La seva composició química és similar a la del Sol, tot i que mostra uns continguts notablement baixos d'alguns elements com zirconi i Europi. La seva edat s'estima entre 100 i 200 milions d'anys.[2]

Encara que tradicionalment Schedar estava classificada com una estrella variable, des del segle XIX no s'ha detectat cap mena de variació en la seva brillantor.

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]