Sebastià Sánchez-Juan

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaSebastià Sánchez-Juan

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement10 novembre 1904 Modifica el valor a Wikidata
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Mort2 octubre 1974 Modifica el valor a Wikidata (69 anys)
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópoeta, escriptor Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsJordi Sánchez i Bosch Modifica el valor a Wikidata

Sebastià Sánchez-Juan (Barcelona, 10 de novembre de 1904 – Barcelona, 2 d'octubre de 1974[1]) va ser un poeta i corrector d'estil català.

Biografia[modifica]

Nascut al barri de Sants, en el si d'una família humil, de pare murcià i mare balear. Els primers estudis els du a terme al Centre Catòlic, però s'ha de destacar que la seva formació és sobretot de caràcter autodidàctic. Treballarà com a corrector d'estil, sovint prop del seu mestre Pompeu Fabra. Des de molt jove va ser amic d'en Josep Vicenç Foix i Salvador Dalí.

Des de l'adolescència pren partit pels corrents futuristes que arriben a Catalunya. El 1922 publica el Segon manifest futurista, per al qual fa servir el pseudònim David Cristià, i dos anys més tard veu la llum el seu primer llibre, Fluid, on deixa molt clara la seva adscripció avantguardista.

El 1931 es casa amb Maria Bosch i Pedrós, amb qui tindrà nou fills. D'entre ells, sis es consagraran al l'Església Catòlica.[2]

El 1936 va guanyar la Viola d'or i d'argent als Jocs Florals de Barcelona pel poema Cinc avemaries.[3]

Fou una persona molt catòlica i durant la Guerra Civil va prendre partit pels franquistes. Durant la dècada dels anys 40, publicà poesia en castellà. A l'obra Régimen (1940) va fer una exaltació del règim franquista. A la dècada del 50 tornà a publicar llibres en català, encara que lluny de les teories d'avantguarda que marquen la seva obra inicial.

Obres[modifica]

Poesia[modifica]

  • Segon manifest futurista (contra l'extensió del tifisme en literatura) (1922)
  • Fluid (1924)
  • Principat del temps (1961)
  • Escaiences (1974)
  • Régimen (1940), en castellà

Obres completes[modifica]

  • Poesia. Barcelona: Columna, 1995.
  • Poesia completa I. Barcelona: Claret, 2003.
  • Poesia completa II. Barcelona: Claret, 2003.

Llegat[modifica]

El fons Sebastià Sànchez-Juan va ser cedit per la família Sànchez Bosch a la Biblioteca d'Humanitats de la Universitat Autònoma de Barcelona. Està format per correspondència, obra de creació, documentació personal i familiar, documentació professional, premsa i una selecció de la seva biblioteca personal.[4]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]