Secretaría de la Función Pública

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióSecretaría de la Función Pública
Dades
Nom curtSFP Modifica el valor a Wikidata
Tipussecretaria d'Estat de Mèxic Modifica el valor a Wikidata
Història
ReemplaçaSecretaría de Contraloría y Desarrollo Administrativo (es) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Creació1983
Activitat
ÀmbitFederal
Governança corporativa
Seu 
  • Insurgentes Sur 1735 Col. Guadalupe Inn Deleg. Álvaro Obregón CP 01020
SecretariJulián Alfonso Olivas Ugalde
Depèn deGovern Federal

Lloc webweb oficial

La Secretaría de la Función Pública és un organisme de l'Estat mexicà que tenia com a propòsit coordinar, avaluar i vigilar l'exercici públic del govern federal. El 8 de setembre de 2009, Felipe Calderón Hinojosa va anunciar la seva desaparició davant les fortes crítiques generades per aquesta dependència i com una necessària mesura d'austeritat en el marc de la crisi que afecta a Mèxic de 2008 a 2009. Es troba en desaparició, ja que el govern d'Enrique Peña Nieto va fixar entre els seus compromisos la creació de la Comissió Nacional Anticorrupció.[1]

Funcions[modifica]

  • Organitzar i coordinar el sistema de control i avaluació governamental. Inspeccionar l'exercici de la despesa pública federal, i la seva congruència amb els pressupostos de despeses.
  • Expedir les normes que regulin els instruments i procediments de control de l'Administració Pública Federal, per a això podrà requerir les dependències competents, l'expedició de normes complementàries per a l'exercici del control administratiu.
  • Vigilar el compliment de les normes de control i fiscalització així com assessorar i donar suport als òrgans de control intern de les dependències i entitats de l'Administració Pública Federal.
  • Establir les bases generals per a la realització d'auditories en les dependències i entitats de l'Administració Pública Federal, així com realitzar les auditories que es requereixin a les dependències i entitats en substitució o suport dels seus propis òrgans de control.
  • Dirigir, organitzar i operar el Sistema de Servei Professional de Carrera en l'Administració Pública Federal en els termes de la Llei de la matèria, dictant les resolucions conduents en els casos de dubte sobre la interpretació i abastos de les seves normes.
  • Realitzar, per si o a sol·licitud de la Secretaria d'Hisenda i Crèdit Públic o de la coordinadora del sector corresponent, auditories i avaluacions a les dependències i entitats de l'Administració Pública Federal, amb l'objecte de promoure l'eficiència en la seva gestió i propiciar el compliment dels objectius continguts als seus programes.
  • Rebre i registrar les declaracions patrimonials que hagin de presentar els servidors públics de l'Administració Pública Federal, i verificar el seu contingut mitjançant les recerques que fossin pertinents d'acord amb les disposicions aplicables.
  • Conèixer i investigar les conductes dels servidors públics, que puguin constituir responsabilitats administratives; aplicar les sancions que corresponguin en els termes de llei i, si escau, presentar les denúncies corresponents davant el Ministeri Públic, prestant-se para tal efecte la col·laboració que li anàs requerida.
  • Administrar els immobles de propietat federal, quan no estiguin assignats a alguna dependència o entitat.
  • Formular i conduir la política general de l'Administració Pública Federal per establir accions que propiciïn la transparència en la gestió pública, la rendició de comptes i l'accés per part dels particulars a la informació que aquella generi.
Eduardo Romero Ramos, 2003-2006
Francisco Barrio, 2000-2003

Organigrama[modifica]

Per dur a terme aquestes funcions la Secretaria de la Funció Pública compta amb les següents unitats:

  • Subsecretaría de la Función Pública
  • Subsecretaría de Control y Auditoría de la Función Pública
  • Subsecretaría de Responsabilidades Administrativas y Contrataciones Públicas (Reforma al reglament interior 2011)

Òrgans Administratius Desconcentrats i Entitats[modifica]

Per dur a terme aquestes funcions, la Secretaria compta amb les següents unitats:

Denominacions anteriors[modifica]

Des de la seva creació el 1983 amb la denominació de Secretaría de la Contraloría General de la Federación, la secretaria ha tingut els següents canvis de denominació:

  • (1982 - 1994): Secretaría de la Contraloría General de la Federación.
  • (1994 - 2003): Secretaría de Contraloría y Desarrollo Administrativo.
  • (2003 - actualitat): Secretaría de la Función Pública.

Llista de Secretaris de la Funció Pública de Mèxic[modifica]

Secretaría de la Contraloría General de la Federación[modifica]

Secretaría de la Contraloría y Desarrollo Administrativo[modifica]

Secretaría de la Función Pública[modifica]

Desaparició[modifica]

La Secretaria de la Funció Pública es troba actualment en procés de desaparició, ja que es crea l'òrgan constitucional autònom en matèria anticorrupció i que aquest entri en funcions, conforme a les disposicions constitucionals i legals que li donessin existència jurídica. Això de conformitat amb el segon article transitori del Decret pel qual es modifiquen els articles 26, 31, 37, 44, i 50 de la Llei Orgànica de l'Administració Pública Federal. Va ser dissolta en 2013, sent derogada (article 37) en la Llei Orgànica de l'Administració Pública Federal el 2 de gener de 2013.

Referències[modifica]

  1. [1] Ley Anticorrupción se atora en el Senado, Excelsior, 25/03/2013

Enllaços externs[modifica]