Segment de xarxa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Un segment de xarxa és una porció d'una xarxa d'ordinadors. La naturalesa i l'extensió d'un segment depèn en la naturalesa de la xarxa i del dispositiu o els dispositius utilitzats per interconnectar els nodes.[1]

Segons la definició de l'estàndard IEEE 802.3 per a Ethernet, un segment de xarxa és una connexió elèctrica entre dispositius que utilitzen un medi compartit.[2] En les varietats originals 10BASE5 i 10BASE2 d'Ethernet, un segment correspondria a un sol cable coaxial i tots els dispositius connectats a ell. En aquell moment, múltiples segments de xarxa podrien ser connectats amb repetidors (d'acord amb la regla 5-4-3 per a 10 Mbit Ethernet) i així formar un domini de col·lisió més gran.

Amb l'Ethernet de parell trenat, els segments elèctrics poden ser units utilitzant repetidors o concentradors així com d'altres varietats d'Ethernet. Això correspon a capa física-1 del model OSI i és equivalent al domini de col·lisió.[3][4] La regla 5-4-3 també s'aplica en aquest domini de col·lisió.

Utilitzant commutadors o ponts, múltiples segments de la capa física-1 poden ser combinats en un segment de la capa d'enllaç-2, Per exemple: tots els nodes poden comunicar-se a partir d'adreces MAC o difusió amplia. Un segment de la capa d'enllaç-2 és equivalent a una difusió àmplia.

El trànsit dins d'un segment en la capa d'enllaç-2 pot ser dividit virtualment mitjançant virtual LANs (VLANs). Cada VLAN forma el seu propi segment en la capa d'enllaç-2.

IP[modifica]

Un segment de la capa de xarxa-3 en una xarxa IP és normalment anomenat subxarxa, i és format per tots els nodes que comparteixen el mateix prefix de xarxa definit per les seves adreces d'IP i màscara de xarxa.[5] La comunicació entre aquestes subxarxes requereix un encaminador. Els Servidors en una subxarxa es comuniquen directament utilitzant un segment de la capa d'enllaç-2 que els connecta. Sovint una subxarxa correspon exactament a la capa d'enllaç-2 però és també possible utilitzar múltiples subxarxes en un sol segment.

Referències[modifica]

  1. «Network Segment Definition», 02-10-2005. [Consulta: 3 setembre 2010].
  2. 802.3-2008 Part 3: Carrier sense multiple access with Collision Detection (CSMA/CD) Access Method and Physical Layer Specifications. IEEE, 26 desembre 2008. 
  3. «Segment (Network)». [Consulta: 3 setembre 2010].
  4. «Segment». Arxivat de l'original el 2010-12-05. [Consulta: 3 setembre 2010].
  5. «What is a Network Segment?». [Consulta: 3 setembre 2010].