Seminari d'Estudis Gallecs

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Seminario de Estudos Galegos)
Infotaula d'organitzacióSeminari d'Estudis Gallecs
Dades
Nom curtSEG Modifica el valor a Wikidata
Tipusinstitució cultural Modifica el valor a Wikidata
Camp de treballhistòria, arqueologia, antropologia, etnografia, art, geografia, sociologia i pedagogia Modifica el valor a Wikidata
Ideologia políticagalleguisme Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1923
FundadorAntón Losada Diéguez Modifica el valor a Wikidata
Data de dissolució o abolició1936 Modifica el valor a Wikidata
Activitat
ÀmbitGalícia Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Persona rellevantXosé Fernando Filgueira Valverde
Xesús Carro
Salvador Cabeza de León
Federico Maciñeira
Ramón María Aller Ulloa
Manuel Lago González
Ramón Otero Pedrayo
Vicente Risco
Florentino López Cuevillas
Antonio Fraguas Fraguas
Ricardo Carballo Calero
Isidro Parga Pondal
Pablo Pérez Costanti
Leandro Carré Alvarellos
Lois Tobío Fernández
Fermín Bouza-Brey
Xulián Magariños
Ramón Martínez-López
Gonçalo López Abente
Ánxel Romero Cerdeiriña
Alfonso Daniel Rodríguez Castelao
Armando Cotarelo Valledor
Manuel Lugrís Freire
Antón Villar Ponte
Xerardo Álvarez Limeses Modifica el valor a Wikidata

Seminari d'Estudis Gallecs (gallec Seminario de Estudos Galegos, SEG) va ser una institució cultural de Galícia creada pel galleguisme en 1923 per a estudiar i divulgar el patrimoni cultural gallec i per a formar investigadors. La Guerra Civil va truncar l'existència del Seminari. Antón Losada Diéguez va ser qui va tenir la idea de crear un òrgan que tingués com funció posar en valor la cultura gallega, una funció que la universitat gallega de l'època, la Universitat de Santiago de Compostel·la, no complia, amb programes acadèmics totalment aliens a la realitat, a la història i a la cultura gallegues.

Així, es va formar en la casa de Losada a Pontevedra la Xuntanza de Estudos e Investigacións Históricas e Arqueolóxicas, el germen del que seria posteriorment el SEG. En una històrica junta celebrada el 12 d'octubre de 1923, a Ortoño (parròquia del concejo d'Ames), en la qual van participar nou estudiants recollint la tradició de la Junta d'Ampliació d'Estudis promoguda per la Institución Libre de Enseñanza, s'acorda la creació del Seminari d'Estudis Gallecs. AlL poc temps, s'integren en ell bona part de la intel·lectualitat galleguista que es movia al voltant de la revista Nós.

El SEG estava estructurat en dotze seccions i utilitzava com a mètode de treball els equips interdisdiplinares. Encara que no tots els treballs realitzats ho van estar en gallec, sí que és cert que va ser el SEG qui per primera vegada va utilitzar la llengua gallega de manera significativa per a fer treball científic. Les dotze seccions i els presidents de les mateixes van ser les següents:

En 1936 el SEG, després de tretze anys d'activitat, va ser desmantellat pel nou règim sorgit de la revolta militar del 18 de juliol. En 1944 es va crear l'Institut d'Estudis Gallecs Padre Sarmiento (dependent del CSIC) amb el patrimoni del SEG. En 1978 es va crear el Novo Seminario de Estudos Galegos, amb seu a Santiago de Compostel·la.

Enllaços externs[modifica]