Senat de l'Imperi Romà d'Orient

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Senat de l'Imperi Romà d'Orient
Σύγκλητος (Sínklitos)
Γερουσία (Gerussia)
Tipus
TipusUnicameral
Estructura
MembresMés de 300
Lloc de reunió

Modifica el valor a Wikidata
Constantinoble

El Senat de l'Imperi Romà d'Orient fou la continuació del senat romà en l'Imperi Romà d'Orient, establert al segle iv per Constantí I. Es reunia a l'edifici de Magnaura.[1] Sobrevisqué com a institució durant diversos segles, però anà perdent rellevància fins a la seva desaparició al segle xiii.

El senat de l'Imperi Romà d'Orient estava format originalment per senadors romans que havien anat a viure a Constantinoble, així com alguns buròcrates promoguts a senadors. Constantí I oferí terres a qualsevol senador que estigués disposat a traslladar-se a l'est. Originalment, aquest senat comptava amb una autoritat similar a la dels consells municipals de ciutats importants de l'imperi, com ara Antioquia, tot i que després l'emperador Constanci II li atorgà majors funcions, passant de ser un consell municipal a una institució imperial tan poc rellevant com el senat de Roma.

Aquest senat pot definir-se més com una espècie de club social que com un òrgan prestigiós amb pes polític, cosa que feu que les famílies senatorials de Constantinoble fossin menys influents que les d'Occident.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]