Sensu

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Sensu lato)
Salta a la navegació Salta a la cerca

Sensu és un terme en llatí per a significar «en sentit». S'usa en disciplines com la biologia, geologia o dret en les frases stricto sensu (o sensu stricto, s. s. o s. str., «en sentit estricte»)[1] i lato sensu (o sensu lato, s. l., o sensu amplo, s. a. o s. ampl., «en sentit ampli»).[2] A vegades, a l'haver més de dues possibilitats, s'usen els superlatius sensu strictissimo («en el sentit més estricte») i sensu latissimo («en el sentit més ampli»). També s'usa sovint en conjunt amb el nom d'un autor, indicat que el significat en qüestió és el definit per aquest autor.

S'usa en taxonomia per a especificar a quina circumscripció d'un tàxon es refereix, en casos en els quals més d'una ha estat definida.

Exemple:

«Banksia subg. Banksia sensu A. S. George» indica que es la circumscripció d'Alex George de B. subg. Banksia a la que s'està referint.

Referències[modifica]

  1. Sensu stricto. FishBase. 
  2. W. Greuter, J. McNeill, F. R. Barrie et al. Regnum Vegetabile Volume 138. Koeltz Scientific Books, Königstein (International Code of Botanical Nomenclature (St Louis Code)). ISBN 3-904144-22-7.