Sentit de circulació

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
 •  Països on es circula per la dreta
 •  Països on es circula per l'esquerra

En el trànsit organitzat, els vehicles que viatgen en sentits oposats són separats a ambdós costats de la calçada per evitar el bloqueig mutu de la circulació o eventuals col·lisions. Prop del 34% del món (considerant la població dels països) condueix pel costat esquerre de la carretera, mentre que un 66% ho fa per la dreta. Si tenim en compte el nombre de quilòmetres de carreteres, el 28% condueixen per l'esquerra; 72% pel costat oposat. [1]

En sistemes més complexos com les vies de les ciutats, aquest concepte s'estén, donant lloc a les anomenades "carrers de sentit únic", en què el trànsit ha de fluir en un sol sentit.

Història[modifica | modifica el codi]

Conductor al costat dret.
Hongkong

Inicialment el seient del conductor era al centre del vehicle. Més endavant alguns fabricants de cotxes van decidir desplaçar el seient cap a un lloc més proper a la carretera (la dreta en aquest cas) per tal qude el conductor tingués més cura amb el trànsit en sentit contrari. Altres països, per la seva banda, deicidiren desplaçar el seient del conductor més cap a l'esquerra perquè no mentre que d'altres van desplaçar a l'altre costat perquè els conductors no fessin malbé el vehicle en bardisses, clavegueres i d'altres obstacles. Finalment prevalgué la primera opció de totes.

Els avantatges de conduir a un costat o altre és normalment una qüestió de conformitat i uniformitat abans que el resultat de beneficis naturals o pràctics. Hi ha excepcions històriques, com els Postillon francesos, però aquests avantatges històriques ja no s'apliquen als vehicles moderns.

Encara que existeixen algunes evidències d'empremtes de carros en una presa en Blunsdon Ridge (prop de Swindon, Anglaterra) que suggereixen que el trànsit local era per l'esquerra, no ha sortit a la llum cap referència concloent sobre la convenció de conduir a algun dels costats en el món antic.

A Espanya, fins als anys 1930 no existian regulacions estatals al respecte. En alguns territoris se circulava per la dreta (Barcelona) mentre que en d'altres, Madrid, circulaven per l'esquerra. Finalment l'1 d'octubre de 1924, Madrid va canviar el sentit de circulació a la dreta. En l'actualitat 75 països o territoris, majoritàriament per la seva vinculació històrica amb el Regne Unit, circulen per l'esquerra. Uns altres 164 circulen per la dreta.

Conducció per la dreta[modifica | modifica el codi]

 • El trànsit en sentit contrari es veu venir per l'esquerra.
 • El seient del conductor se situa normalment a la part esquerra del vehicle.
 • Els girs a l'esquerra han de travessar el trànsit en sentit contrari.
 • La majoria de senyals de trànsit que es troba de front al conductor es troben al costat dret de la carretera.
 • Les rotondes o glorietas es recorren en sentit antihorari.
 • Els vianants que travessin una carretera de doble sentit han de fixar-se en primer lloc en el trànsit de la seva part esquerra.


Avantatges[modifica | modifica el codi]

 • En un turisme, un conductor dretà pot gestionar la palanca de canvis i altres controls del tauler que requereixin moviments de precisió amb la mà dreta mentre utilitza l'esquerra per girar el volant, la qual cosa requereix moviments més grans i menys precisos. Els cotxes de curses normalment estan configurats amb la palanca de canvis a la dreta, fins i tot si es tracta de països que condueixen per l'esquerra, encara que no és clar quin és el motiu real d'aquesta decisió. La FIA, organitzador de les carreres de cotxes, té la seu a França, un país de conducció a la dreta.
 • El trànsit a rotondes i altres sistemes de girat flueix en direcció contrària a la de les agulles del rellotge. Això és el més natural per a la majoria de les persones, que dibuixen cercles i es mouen pels edificis en sentit antihorari, girant a la dreta en entrar. [1]
 • Per als ciclistes i motoristes, la majoria de les senyalitzacions es fan amb el braç esquerre, permetent al braç dret subjectar el manillar, la qual cosa és més fàcil i segur per a la majoria de la gent que és dreta. Això és especialment important, ja que els manillars tenen una relació de rotació 1:1, al contrari que un cotxe, que s'apropa a 10:1 (girar 10 graus el volant té com a resultat el girat d'1 grau de les rodes).
 • Aproximadament dos terços de la població mundial (més, si tenim en compte el nombre de conductors), viu en països que condueixen per la dreta. Amb l'augment de viatges internacionals, és més segur i més pràctic per a un país conduir en el mateix sentit que els seus veïns. Aquesta és la raó més comuna per al canvi dels països a la conducció per la dreta.
 • És més fàcil anar marxa enrere quan es condueix per la dreta. Això és degut al parell natural del cos per utilitzar el peu contrari esquerre i el braç dret per recolzar, els quals no pot ser utilitzats quan es condueix per l'esquerra, ja que el peu dret està en el pedal de l'accelerador o el fre.
 • Els cotxes per a la conducció per la dreta tendeixen a ser més barats, ja que es produeixen en grans volums que els seus equivalents per l'esquerra, mentre que molts models, per exemple, als Estats Units d'Amèrica no es produeixen aquests darrers en absolut. És rar que un model es produeixi només per a la conducció per l'esquerra, excepte al Japó i Austràlia. Tanmateix, a Europa, aquesta diferència de preu només passa a causa dels preus artificialment inflats per als cotxes de Regne Unit. Aquestes diferències de preu són sovint prohibides per regulacions governamentals, com la Comissió Europea.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sentit de circulació Modifica l'enllaç a Wikidata