Senyals de trànsit de reglamentació a Espanya

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Els senyals de trànsit de reglamentació d'Espanya indiquen prioritats, prohibicions, obligacions i restriccions a la via.

Es caracteritzen per ser circulars, excepte les de prioritat, que tenen formes especials donada la seva importància sobre la resta.

A continuació es llisten els diferents senyals de reglamentació, acompanyades de la seva referència i una llegenda.

Senyals de Prioritat[modifica]

Els Senyals de Prioritat són aquells que obliguen a cedir el pas a altres vehicles en diverses situacions.

Per la seva importància, aquests senyals tenen formes diferents a totes les altres. El senyal de STOP (detenció obligatòria; R-2) té forma octogonal i és de color vermell. El senyal de Cedeix el pas (R-1) té forma de triangle equilàter amb un vèrtex cap avall i és de color blanc amb vora vermella.

Descripció detallada:
R-1 Cedeix el pas: Obligació per a tot conductor de cedir el pas a la propera intersecció als vehicles que circulen per la via a la qual s'acosta o al carril al qual es pretén incorporar.
R-2 Detenció obligatòria o STOP: Obligació per a tot conductor d'aturar el seu vehicle davant la pròxima línia de detenció o, si no existeix, immediatament abans de la intersecció, i cedir el pas en ella als vehicles que circulin per la via a la qual s'aproximi. Si, per circumstàncies excepcionals, des del lloc on s'ha efectuat la detenció no hi ha visibilitat suficient, el conductor haurà d'aturar de nou en el lloc des d'on tingui visibilitat, sense posar en perill a cap usuari de la via.
R-3 Calçada amb prioritat: Indica als conductors dels vehicles que circulin per una calçada la seva prioritat en les interseccions sobre els vehicles que circulin per una altra calçada.
R-4 Fi de prioritat Indica la proximitat del lloc en què la calçada per la qual se circula perd la seva prioritat respecte a una altra calçada.
R-5 Prioritat en sentit contrari: Prohibició d'entrada en un pas estret mentre no sigui possible travessar sense obligar els vehicles que circulin en sentit contrari a aturar-se.
R-6 Prioritat respecte al sentit contrari: Indica als conductors que, en un pròxim pas estret, tenen prioritat amb relació als vehicles que circulin en sentit contrari.

Senyals de Prohibició d'entrada[modifica]

Les Senyals de Prohibició són aquelles que prohibeixen un comportament susceptible de provocar un perill. Aquests senyals tenen forma circular i el seu pictograma és negre sobre fons blanc, vores i banda (transversal descendent d'esquerra a dreta travessant el pictograma a 45° respecte a l'horitzontal) vermells (el vermell ha de cobrir, com a mínim, el 35 per 100 de la superfície del senyal).

Les Senyals de Prohibició d'entrada són aquelles que restringeixen l'accés a una via. Aquests senyals són circulars i de color blanc amb una vora vermella. Per la seva importància, el senyal de entrada prohibida (R-101) és de fons vermell amb una franja blanca.

Senyals de Restricció de Pas[modifica]

Altres senyals de prohibició o restricció[modifica]

Senyals d'Obligació[modifica]

Senyals de Final de Prohibició o restricció[modifica]

Les Senyals de Final de Prohibició o restricció són aquelles que informen que el tram de prohibició o de limitació ha acabat.

Aquests senyals són rodones i de color blanc amb una o diverses línies negres en diagonal (una a França, tres als Països Baixos, cinc a Espanya i Alemanya).

Notes[modifica]

  1. Antigament era només obligat l'ús del cinturó de seguretat en vies interurbanes, per això es col·locava aquest senyal a la sortida de poblacions. En l'actualitat l'ús del cinturó és obligatori sempre, de manera que aquest senyal ja no s'utilitza.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Senyals de trànsit de reglamentació a Espanya