Sepulcre de Ramon Folc de Cardona-Anglesola

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'obra artísticaSepulcre de Ramon Folc de Cardona-Anglesola
Ramon Folc de Cardona-Anglesola.jpg
Sepulcre de Ramon Folc de Cardona- Anglesola a Bellpuig
Modifica les dades a Wikidata

El sepulcre de Ramon Folc de Cardona-Anglesola, és un monument realitzat per l'escultor renaixentista italià Giovanni Merliano da Nola entre els anys 1522 i 1525 i que es troba instal·lat a l'església parroquial de Bellpuig, a la comarca de l'Urgell.[1] El 1925 el mausoleu va ser declarat monument historicoartístic.

Història[modifica]

Aquesta obra es va realitzar en marbre blanc de Carrara, a Nàpols, d'on Ramon Folc de Cardona havia estat virrei des de l'any 1510 fins a la seva mort ocurreguda el 1522. La seva vídua Elisabet de Requesens i Enríquez va encarregar el mausoleu a l'escultor local Giovanni Merliano da Nola i va disposar el trasllat de les despulles del seu marit i del sepulcre a la seva vila natal de Bellpuig, on va ser situat al convent, que el difunt havia fundat, de Sant Bartomeu de Bellpuig. El mausoleu es va estar al convent fins que va ser traslladat el 1835 amb motiu de l'amortització a l'església parroquial de Sant Nicolau.

Composició[modifica]

Va ser construït amb una estructura de tipus arquitectònic en forma d'arc de triomf amb la significació de la victòria sobre la mort i amb un concepte a la iconografia d'ideologia humanista propi de l'escultura del Renaixement italià. Alexandre de Laborde al seu llibre Viatge pintoresc i històric a Espanya, fa una descripció de les més precises del monument:

« ...un monument és d'un treball superior a tots els que inclou la província. Aquest mausoleu, fet d'un bell marbre blanc, presenta un gran bloc d'arquitectura de trenta peus d'altura. Al centre hi ha un sepulcre de Ramon de Cardona sostingut per esfinxs i col·locat en un arcosoli semicircular que aguanta l'estàtua de l'heroi, estirat i armat a l'antiga. »
Alexandre de Laborde[2]

Aquest arcosoli el sostenen unes cariàtides junt amb unes pilastres d'estil jònic decorades amb atributs militars entre les que estan col·locades dues figures femenines simbolitzant la Pau. Per damunt de la figura del jacent es troba la representació en un alt relleu de l'Enterrament de Crist. A la imposta dintre d'uns grans medallons hi ha unes figures oferint al difunt una corona i una palma que signifiquen la Glòria i la Fama.[3] Al fris superior es pot veure les escenes de marxes de tropes i d'altres històries militars. Una gran cornisa, decorada amb gran detall, sosté en el centre la imatge d'una Mare de Déu amb l'Infant envoltada de dos àngels amb les ales esteses. A tots dos costats es troben unes estàtues assegudes. Sota la imatge Mare de Déu, es pot veure l'escut d'armes i la inscripció:

«Raimundo Cardona qui regnum Napolitanum/praerogativa pene regia tenens/gloriam sibi ex mansuetudine comparavit/Isabela, uxor infelix, marito optimo fecit/Vixit ann. XXXXXIIII mens. VIII dieb. VI ann. MDXXII»

La base del sepulcre està cobert amb relleus amb la narració de batalles terretres i marítimes portades a terme pel virrei Folc de Cardona. Al sòcol es troba la signatura de l'autor «Joannes Nolanus faciebat».[4]

Referències[modifica]

  1. Sepulcre de Ramon Folch de Cardona, Catalunya és cultura, Agència Catalana de Turisme, Consulta 3 de març de 2012
  2. Joan YEGUAS GASSÓ. Ed. Joan Yeguas. El mausoleu de Bellpuig. Història i art del Renaixement entre Nàpols i Catalunya, 2009. ISBN 846129582X. (1998) p.40
  3. DDAA. Historia del Arte Espasa (en castellà). Espasa Calpe, 2004, p.721. ISBN 84-89931-03-8. 
  4. Ramon Triadó, Joan. Art de Catalunya:Escultura Moderna. Barcelona, Ed. L'Isard, 1998, p. 41. ISBN 84-89931-03-8.