Seraiki

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Seraki)
Infotaula de grup humàSeraiki
سرائیکی قوم

Bandera del Moviment Nacional Seraiki
Tipusètnia Modifica el valor a Wikidata
Població total19,000,000[1]
LlenguaSeraiki
ReligióIslamisme
Regions amb poblacions significatives
Pakistan Pakistan

Els seraiki o saraiki seraiki سرائیکی قوم), també coneguts com a multanis,[2] són una nació de la República Islàmica del Pakistan, formada per uns vint-i-cinc milions de persones. Parlen la llengua seraiki,[3] que amb l'hindko i el potwari, forma part de la branca lahnda de les llengües indoàries. Els seraiki són una minoria de la província pakistanesa del Panjab, majoritari al sud. La majoria son musulmans, llevat algunes minories de cristians, hinduistes i sikhs, que després de la independència del Pakistan marxaren cap a l'Índia.[4][5]

Hi ha un moviment nacionalista del sud del Panjab que reivindica una província a part de Seraikistan. També, relacionat amb aquest grup, s'ha fet una estandardització lingüística, que abans es considerava un dialecte del panjabi. Per tant, els nacionalistes seraikis demanen l'oficialització de la llengua en una nova província seraiki-parlant.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Seraiki
  1. «Saraiki». Ethnologue.
  2. Bhatia, Tej K.; Ritchie, William C. The Handbook of Bilingualism. John Wiley & Sons, 2008-04-15, p. 803. ISBN 9780470756744. 
  3. Minahan, James. Ethnic Groups of South Asia and the Pacific: An Encyclopedia. ABC-CLIO, p. 283. ISBN 9781598846591. 
  4. name=Pierre Herman Leonard Eggermont. "Alexander's campaigns in Sind and Baluchistan and the siege of the Brahmin"
  5. Pierre Herman Leonard Eggermont. "Alexander's campaigns in Sind and Baluchistan and the siege of the Brahmin". pp 146.