Serguei Grinkov

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Sergei Grinkov)
Infotaula de personaSerguei Grinkov

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(ru) Серге́й Миха́йлович Гринько́в Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement4 febrer 1967 Modifica el valor a Wikidata
Moscou (Rússia) Modifica el valor a Wikidata
Mort20 novembre 1995 Modifica el valor a Wikidata (28 anys)
Lake Placid (Nova York) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Infart de miocardi Modifica el valor a Wikidata)
Sepulturacementiri de Vagànkovo Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Alçada186 cm Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópatinador artístic sobre gel Modifica el valor a Wikidata
Artistes relacionatsEkaterina Gordeeva (en) Tradueix (1981–) Modifica el valor a Wikidata
Nacionalitat esportivaUnió Soviètica
Rússia Modifica el valor a Wikidata
Esportpatinatge artístic Modifica el valor a Wikidata
Disciplina esportivapatinatge en parella Modifica el valor a Wikidata
Participà en
febrer 1994patinatge artístic als Jocs Olímpics d'hivern de 1994 - parelles  (medalla d'or olímpica)
febrer 1988patinatge artístic als Jocs Olímpics d'hivern de 1988 - Parelles Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeEkaterina Gordeeva (en) Tradueix (1991–) Modifica el valor a Wikidata
Premis

Find a Grave: 5573 Modifica el valor a Wikidata

Serguei Mikhàilovitx Grinkov (rus: Серге́й Миха́йлович Гринько́в: Серге́й Миха́йлович Гринько́в, 4 de febrer de 196720 de novembre de 1995) fou un patinador per parelles rus. Juntament amb la seva companya i muller, Iekaterina Gordéieva, va ser campió olímpic en dues ocasions, el 1988 i el 1994, i quatre vegades campió del món.

Biografia[modifica]

Vida personal[modifica]

Serguei Grinkov va néixer a Moscou. Els seus pares eren Anna Filípovna Grinkova i Mikhaïl Kondràtievitx Grinkov. També tenia una germana gran, Natàlia Mikhàilovna Grinkova. Es va casar amb Gordéieva l'abril de 1991; primer en un casament estatal, el 20 d'abril, i després per l'església, el 28 del mateix més. L'11 de setembre de 1992 la parella va tenir una filla, Dària "Daixa" Serguéievna Grinkova, a Morristown (Nova Jersey). Després dels Jocs Olímpics d'Hivern de 1994 van marxar a viure a Simsbury, Connecticut. Daria va començar a patinar amb 9 anys, apareixent amb la seva mare en diversos espectacles de patinatge entre el 2003 i el 2007, però va deixar-ho aquell any per seguir amb altres interessos. El pare de Grinkov va morir per culpa d'una malaltia coronària el 1991.[1] La seva mare va morir l'any 2000 a Moscou.

Carrera[modifica]

Grinkov va començar a patinar amb 5 anys, moment en què va entrar a l'Escola d'Esports per Nens i Joves del CSKA a Moscou.[2] Com que Grinkov no era un patinador potent a nivell individual, el seu entrenador va decidir provar-lo en el patinatge per parelles i, l'any 1981, amb 14 anys, el va emparellar amb Iekaterina Gordéieva, d'11 anys, i provinent del Club Exèrcit Roig Central (CSKA) de Moscou, entrenada per Vladímir Zakhàrov.[3]

La parella va guanyar el Campionat del Món Júnior de 1985, disputat a Colorado Springs. L'any següent aconseguien imposar-se en el primer dels seus quatre Campionats Mundials de Patinatge Artístic sobre Gel. El 1987 tornarien a emportar-se aquest títol, i el 1988 aconseguirien la medalla d'or als Jocs Olímpics d'Hivern de 1988 de Calgary (Alberta). Després d'una caiguda en el programa llarg, van quedar-se amb la plata al Campionat del Món de 1988, però van recuperar l'or l'any següent, èxit que aconseguirien defensar en els següents, l'any 1990.[4] A finals d'aquell any es convertirien en patinadors professionals, i el 1991 van aconseguir el seu primer títol mundial professional, èxit que repetirien el 1992 i el 1994.[5]

Gordéieva i Grinkov van imposar-se pràcticament en cada competició de la que van prendre part.[6] En les 31 competicions en què van participar a nivell sènior i professional, van acabar en primera posició en 24 ocasions, sortint del podi en només una ocasió; des del moment en què van guanyar el seu primer Campionat del Món, mai més van caure més enllà de la plata, aconseguint l'or en totes elles menys en quatre.[6] Són una de les poques parelles de la història en aconseguir un quàdruple twist lift en competició internacional, fent-ho en el Campionat del Món de 1987. Aquell any també aconseguiren fer-ho en els campionats europeus, però a causa d'un problema amb la bota de Grinkov, així com un malentès sobre les regles, foren desqualificats d'aquell esdeveniment (l'àrbitre els va fer parar, arribant fins i tot a apagar la música, tot i que ells no van parar de patinar).[7] La temporada següent fou el primer any en què feren una gira amb el grup Estrelles sobre gel. Van patinar pels Estats Units i el Canadà entre novembre de 1991 i l'abril de 1992. Poc després del naixement de la seva filla, la parella tornava a estar sobre el gel per preparar-se per la següent temporada de les Estrelles sobre gel, que va debutar el novembre i es va allargar fins a l'abril de 1993.

El 1994, Gordéieva i Grinkov van aprofitar el canvi en la regla de l'one-time, que permetia als patinadors professionals participar en els Jocs Olímpics. Així, el 1994 van aconseguir la seva segona medalla d'or en uns Jocs Olímpics, en la competició celebrada a Lillehammer, Oppland, Noruega. Posteriorment van retornar al patinatge professional als Estats Units. La temporada 1994-95 van tornar a participar en la gira d'Estrelles sobre gel, ara com a caps de cartell. El desembre d'aquell any van aconseguir els seus tercers Campionats del Món com a professionals, aconseguint deu 10 en les puntuacions del jurat (la seva nota més baixa, a la competició, fou un 9.9). 

La seva darrera competició fou el Repte dels Campions, celebrada a Tòquio, on van patinar al so del Rèquiem de Verdi. Van guanyar, aconseguint quatre 10 perfectes en la vessant artística. A finals del 1995 estaven preparant nous programes i preparant-se per tornar a realitzar la gira de les Estrelles sobre gel per quarta temporada seguida El 12 de novembre d'aquell any van participar en una exhibició anomenada Patinadors d'Or III, disputada a Albany, Nova York. Van patinar-hi dos números: el Rèquiem de Verdi i l'Out of Tears dels The Rolling Stones. Aquesta seria la seva darrera actuació junts.

La parella era coneguda pel seu lliscar tranquil sobre el gel: "Grinkov i Gordéieva tenien quelcom d'especial que era més fàcilment apreciat en persona. No feien soroll quan patinaven. Els seus moviments eren tan fluids que les seves fulles xiuxiuejaven sobre el gel, més que rascar-lo."[8]

Mort[modifica]

El 20 de novembre de 1995 Grinkov es va desmaiar i va morir a causa d'un atac de cor violent a Lake Placid, Nova York. Gordéieva i ell estaven practicant de cara a la nova temporada de les Estrelles sobre gel.[9][10] Els metges van trobar que les artèries coronàries estaven molt col·lapsades (fins al punt que la seva obertura arterial era de la mida d'una agulla), fet que va provocar l'atac de cor; l'autòpsia va revelar, a més, que tenia un factor de risc genètic enllaçat amb atacs de cor prematurs. Aquest factor de risc s'anomena variant PLA-2, així com "Factor de risc Grinkov".[11] Grinkov tenia 28 anys quan va morir, mentre que la seva muller en tenia 24 i la seva filla, 3.

Cita[modifica]

“El nostre honor depén de la nostra honradesa.” — Sovetskiy Esport (15 d'abril de 1987).

En rus: “Наша честь зависит от нашей честности.” — Советский спорт от 15 апреля 1987 года.

Palmarès[modifica]

Referències[modifica]

  1. "Grinkov Had Heart Disease : Figure skating: Autopsy shows he had enlarged heart, high blood pressure before fatal attack."
  2. [1]
  3. (Yu, Sylvia "Marina's Muse", Grace & Gold Newsletter, Winter 1999 [2] (consultat agost 3, 2010)
  4. World Figure Skating Championships
  5. World Professional Figure Skating Championships
  6. 6,0 6,1 Gordeeva & Grinkov Results Summary at Pairs on Ice [3] Arxivat 2007-10-07 a Wayback Machine. (consultat agost 3, 2010)
  7. Gordeeva, Ekaterina with E.M. Switft, My Sergei: A Love Story, 1996.
  8. Knapp, Gwen «A golden princess: Quiet deserving winner». San Francisco Chronicle, 25-02-2006 [Consulta: 21 agost 2010]. Arxivat 4 de juny 2011 a Wayback Machine.
  9. «Grinkov Had Heart Disease : Figure skating: Autopsy shows he had enlarged heart, high blood pressure before fatal attack.». The Associated Press. The Los Angeles Times, 22-11-1995.
  10. Kennedy, Helen «Old Man's Heart Killed Skater». New York Daily News, 22-11-1995.
  11. Blumenthal, M.D., Roger S. and Simeon Margolis, Heart Attack Prevention (2007), p. 13

Bibliografia[modifica]

  • Gordéieva, Iekaterina. (1996). My Sergei: A Love Story. Warner Books Inc. ISBN 0-446-52087-X.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Serguei Grinkov